Volledig scherm
Archieffoto: Premier Mark Rutte dinsdag tijdens het debat over de aankomende Europese Top. © anp

'Nederland en Vlaanderen zijn beste buren'

Nederland en Vlaanderen zijn elkaars ,,beste buren''. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in een toespraak in het Vlaamse parlement in Brussel. Rutte was de eerste buitenlandse regeringsleider die het Vlaamse parlement toesprak.

Rutte verwees naar gezamenlijke handelsbelangen, naar een gezamenlijke geschiedenis, naar de gemeenschappelijke taal en de culturele samenwerking. Hij haalde wel onderzoek aan waaruit blijkt dat ,,nergens ter wereld de cultuurverschillen tussen twee aangrenzende volkeren die dezelfde taal spreken zo groot zijn als tussen Nederland en Vlaanderen''. Maar dat neemt volgens Rutte niet weg dat er ,,veel meer is dat ons bindt dan van elkaar scheidt''.

Rode Duivels
De premier kreeg tijdens zijn speech meermalen applaus van de Vlaamse parlementariërs. Het hardst werd er geklapt toen hij aan het einde van de toespraak inging op het missen van het EK voetbal door Oranje en zei dat veel Nederlanders volgend jaar zomer voor de Rode Duivels zullen juichen.

Rutte benadrukte het belang van economische samenwerking. Hij leidde begin oktober samen met de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois 85 bedrijven op een handelsmissie naar Atlanta in de Verenigde Staten. Eerder was er al een gezamenlijke handelsmissie naar Texas.

Maar ook op cultureel gebied wordt er meer samengewerkt. Zo presenteren Nederland en Vlaanderen zich op de Frankfurter Buchmesse in 2016 gezamenlijk, onder het thema 'Noordzee'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement