Volledig scherm
Hollandse garnalen. © archieffoto

Nederland heeft weer echte garnalenpellers

Vanaf woensdag 18 november worden er weer Noordzeegarnalen handmatig gepeld in Nederland. Het Haagse bedrijf Greenfox heeft afgelopen maanden 25 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot kundige garnalenpellers.

Volledig scherm
Renzo Deurloo. © archieffoto AD

Greenfox is een in 2010 opgericht bedrijf dat hoofdzakelijk mensen mensen in dienst heeft die door bijvoorbeeld langdurige werkloosheid of een taalachterstand lange tijd aan de zijlijn hebben gestaan. Daarnaast heeft een bescheiden deel een verstandelijke beperking hebben of zijn ze lichamelijk (licht)gehandicapt. Afgelopen jaren heeft de onderneming in talloze kantoren en scholen duurzame verlichting aangebracht. De Greenfox-medewerkers zijn volgens directeur Renzo Deurloo ontzettend gemotiveerd en perfectionistisch. ,,Het zijn specialisten geworden die bij ons volledig tot hun recht komen.''

Het 'pel-atelier' op bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag is een nieuwe project van Deurloo. Het streven is eind dit jaar vijftig personen aan het pellen te hebben en over een jaar 150. ,,Wij zullen altijd zoeken naar werkzaamheden die passen bij de kwaliteiten van onze medewerkers. Een aanzienlijk deel van hen is héél goed in het uitvoeren van repeterende handelingen.''

Handmatig pellen was in Nederland eigenlijk uitgestorven, want het was te arbeidsintensief en (dus) te duur. Thuispellen, wat vroeger veel vissersvrouwen deden, is in verband met hygiëneregels verboden. Wel is er geïnvesteerd in wat pelmachines, maar die produceren volgens het Nederlands Visbureau een bescheiden hoeveelheid die wordt verkocht aan de horeca. Verreweg de meeste Hollandse garnalen worden al jaren met de hand gepeld in Marokko.

Woensdagmiddag openen staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh het pel-atelier.