Volledig scherm
De marechaussee controleert met camera's de cellen in het uitzetcentrum op Schiphol. © Lex van Lieshout

'Nederland houdt te weinig rekening met mensenrechten vreemdelingen'

De Nederlandse vreemdelingendetentie houdt nog onvoldoende rekening met de mensenrechten van vreemdelingen die ons land binnenkomen. Dat schrijft Amnesty International in twee onderzoeksrapporten.

Sinds er in 2005 elf vreemdelingen omkwamen bij een brand in een cellencomplex op Schiphol, vraagt Amnesty aandacht voor het detentiebeleid. Er is volgens de mensenrechtenorganisatie in de afgelopen jaren echter weinig vooruitgang geboekt met betrekking tot de mensenrechten.

Een wetsvoorstel voor nieuw detentiebeleid ligt bij de Tweede Kamer. ,,Hoewel er op onderdelen sprake is van verbeteringen, is de wet op veel punten een kopie van de oude wet en is er nog onvoldoende vooruitgang'', schrijft Amnesty.

Volgens internationale mensenrechtenstandaarden mag vreemdelingendetentie niet gelijkstaan aan een gevangenis, aldus Amnesty. Nederland moet daarom stoppen met vreemdelingen opsluiten in cellen en ze een zinvolle dagbesteding geven, stelt de organisatie.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.