Nederland is uit de recessie

UpdateNederland is uit de recessie. De economie groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent, meldt het CBS. Daarmee is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2012 weer een plusje te noteren.

Volledig scherm
Het aantal vacatures is voor het eerst in twee jaar weer gestegen © anp
Volledig scherm
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS maakte vanochtend de cijfers bekend © anp

Met dit kleinst mogelijke groeicijfer, is wel meteen al het goede nieuws verteld. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie met 0,6 procent. Ook zijn er ten opzichte van vorig kwartaal 46 duizend banen verloren gegaan. In vergelijking met een jaar geleden zijn dat er zelfs 160 duizend minder.

Meer vacatures
Het aantal openstaande vacatures in Nederland lag eind september op 94.000, 3000 meer dan een kwartaal eerder. Daarmee was voor het eerst in 2 jaar sprake van een toename. De toename van het aantal vacatures is volgens het CBS geheel toe te schrijven aan particuliere bedrijven. Bij de overheid stabiliseerde het aantal vacatures.

Groei komt vooral door export
In het eerste kwartaal van dit jaar ging de economie er op kwartaalbasis nog met 0,4 procent op achteruit. In het tweede kwartaal was de krimp afgevlakt tot een min van 0,1 procent. De verbetering in het afgelopen kwartaal komt vooral door een groei van de export, met 2,1 procent vergeleken met een jaar eerder.

Consumptie krimpt
De consumptie van huishoudens kromp met 2,3 procent. 'De consumptie krimpt nu al 2,5 jaar achtereen. Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto's, kleding en meubelen. Ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven', aldus het statistiekbureau.

Investeringen bedrijfsleven minder dan vorig jaar
De investeringen door het bedrijfsleven gingen in het derde kwartaal met 3 procent omlaag vergeleken met vorig jaar. 'Deze krimp was een stuk kleiner dan in de voorafgaande kwartalen. Onder meer de investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen krompen minder dan in eerdere kwartalen', stelt het CBS.

'Gevoel' Knot klopte
Met de jongste cijfers krijgt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, wel zijn gelijk. Hij voorspelde in oktober al dat de economie uit de recessie zou klimmen. Knots voorspelling was gebaseerd op 'gevoel', vertelde hij voor de camera van het NOS Journaal.

In de persconferentie daarvoor onderbouwde hij zijn optimisme wat grondiger. De centrale bankier sprak enthousiast over de aantrekkende woningmarkt, de verbeterde inkoopmanagersindex en de groeiende wereldhandel. Onmiskenbare tekenen van economisch herstel. 'Ik denk dat heel veel seinen op groen staan', zei hij in oktober. 'Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn', verwachtte Knot toen.