Volledig scherm
FOTO ANP

Nederland krijgt mobiele euthanasieteams

Nederland krijgt volgende maand zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige die thuis euthanasie toepassen bij mensen die niet meer verder willen leven.

Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens. De zogenaamde Levenseindekliniek start op 1 maart, meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

1.000 verzoeken per jaar
De vereniging verwacht op basis van schattingen ongeveer 1.000 verzoeken per jaar te krijgen. Mensen kunnen volgens de NVVE niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor.

Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.

Artsen huiverig
Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen. Zij vindt dat artsen euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen moeten beoordelen. Er is volgens de KNMG een vertrouwensband nodig om als arts overtuigd te kunnen raken van de 'vrijwilligheid en weloverwogenheid' van een euthanasieverzoek. De federatie betwijfelt daarom of een mobiel team een euthanasiewens wel zorgvuldig kan beoordelen.