Volledig scherm
Mabel en Prins Friso. © getty

Nederland leert prins Friso nu pas echt goed kennen

Aan steunbetuigingen en condoleances voor de eergisteren overleden prins Friso geen gebrek. Aan persoonlijke herinneringen des te meer. Nederland rouwt om Friso, maar leert hem eigenlijk pas nú kennen, na zijn dood. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Pienter, doelgericht, de bolleboos van de koninklijk familie, de man van Mabel, steun en toeverlaat van zijn moeder.

Het zijn zo van die beelden die de gemiddelde Nederlander wel heeft van prins Friso. Maar ook niet meer dan dat. Nederland leeft volop mee met de koninklijke familie. Omdat hij een mooie vrouw en twee jonge kinderen achterlaat en omdat zijn moeder al zoveel dierbaren zag wegvallen. Maar de herinneringen aan Friso zélf beperken zich tot het beeld van de reserve-kroonprins die verkoos z'n eigen weg te gaan, liefst buiten de publiciteit.

'Maar het beeld dat daardoor is ontstaan, dat hij wat afstandelijk is, klopt absoluut niet met de werkelijkheid,' zegt emeritus hoogleraar Klaas Smit, bij wie Friso afstudeerde in het vak luchtvaarttechnische bedrijfskunde, tegen het AD. 'Toen hij zich ooit bij mij kwam melden om zich te oriënteren, trof ik een uiterst ontspannen man aan. Iemand met oprechte interesse voor mensen, óók mensen van de lagere rangen, zeg maar. Zo zag je hem regelmatig optrekken met conciërges, een daarvan is later ook uitgenodigd bij zijn afstuderen.'

Humor
En Friso had humor, zegt Smit, al zag Nederland hem vooral als die prins die wat stijfjes meewandelde op Koninginnedag. Maar oud-wethouder Derk Jan Thijsen van Buren weet nog hoe Friso z'n lol niet op kon, toen de vrouw van de burgemeester tijdens Koninginnedag '91 in Buren keihard meezwaaide. 'Ze zwaaide bij het Wilhelmus zó enthousiast, dat ze de koningin zowat van het platform duwde. Nou, zei Friso, we hebben in elk geval een goeie dirigent.'

Het beeld van de prins die liever z'n eigen weg ging, maar een leuke kerel bleek te zijn, herkent ook Leo Endedijk van Vereniging De Hollandsche Molen, waarvan Friso beschermheer was. 'Toen we hem moesten interviewen voor ons blad, haalde hij gewoon koffie voor ons, en verontschuldigde zich dat het van die niet te drinken automatenkoffie was. En toen hij het verhaal wilde nalezen, ging dat ook via zijn eigen mailadres', zegt Endedijk tegen het AD.
 
'Hij nam meteen alles spanning weg'
De reserve-kroonprins die in het echt zo meevalt. Producent/journalist Hans Groenendijk kan erover meepraten. Voor een bedrijfsfilm zat hij 2 jaar geleden op Schiphol nerveus te wachten op Friso, die een interview had toegezegd.

'We waren volgestopt met regels,' vertelt Groenendijk tegen het AD. 'Onze vragen moesten we van tevoren inleveren, er waren regels hoe we hem moesten aanspreken, we moesten reservespullen meenemen voor het geval onze camera kapot zou gaan. We waren er nerveus van. Tot hij binnenkwam. Hij maakte een rondje, stelde zich heel relaxed aan íédereen voor: hallo, ik ben Friso, zeg 't maar, hoe willen jullie het hebben? Friso nam meteen álle spanning weg. Hij kwam toevallig net uit Lech en heeft nog uitgebreid met onze stagiaire over wintersport zitten praten.'

Het briefje met aantekeningen dat Friso achterliet, hangt nog op het prikbord in Groenendijks bedrijf. Een mooie herinnering aan die onbekende prins die zo'n leuke kerel bleek te zijn.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
46256 stemmen