Een kalkoenbedrijf wordt geruimd in Denemarken. De vogelgriep die nu rondgaat, zou volgens deskundigen kunnen muteren tot een virus dat ook gevaarlijk is voor mensen
Volledig scherm
PREMIUM
Een kalkoenbedrijf wordt geruimd in Denemarken. De vogelgriep die nu rondgaat, zou volgens deskundigen kunnen muteren tot een virus dat ook gevaarlijk is voor mensen © EPA

Nederland niet voorbereid op nieuwe pandemie: ‘De volgende kan evengoed vandaag uitbreken’

VideoHet is niet de vraag óf er een volgende pandemie komt, maar wanneer die komt. En Nederland is daar niet op voorbereid. Zo is er een acuut tekort aan infectieartsen en schiet de signalering van nieuwe ziektes tekort. ,,Er zijn allerlei brandjes. Daarvan kan er eentje uitgroeien tot uitslaande brand.’’ 

98 reacties

 • Lydia Rekker

  8 maanden geleden
  Toro Ropa: Wat jammer dat u dan niet intelligenter blijkt dan de "intelligenten" die u niet meer wilt ontmoeten omdat ze u zo teleurstelden met hun "andere" visie.....dat noem je het vermogen tot tolerantie t.o.v. je medemens. Anders denkend is geen synonym voor dwaling!!
 • Frans Stekelenburg

  8 maanden geleden
  Dit was een goede oefening, zeg ik al de hele tijd, voor als er eens een echt gevaarlijke pandemie uitbreekt. En dat we hier veel van hebben kunnen leren. Van wat goed ging, maar wat veel ging er mis. En ik ben bang dat we er weinig van hebben geleerd, de deskundigen voorop.
 • Toro Ropa

  8 maanden geleden
  @ Gerard Kluts, dat deden ze de afgelopen 2 jaar ook niet. Dat is 1 van de redenen dat het zo fout is gegaan en daty de maatregelen veel langer dan nodig door moesten gaan. Iedereen zo snel mogelijk vaccineren en geen uitzonderingen was veel beter en sneller geweest. Maar ja, een stel domoren die maar om vrijheid bleven schreeuwen hielden Nederland in gijzeling. Daarom wil ik mensen niet meer zien waarvan ik dacht dat ze intelligenter waren en dat diezelfde mensen wel anderen zouden beschermen
 • JOHN MULDER

  8 maanden geleden
  John Mulder Laten eerst het OMT weghalen bij het RIVM en de permanente adviesraad direct onder brengen bij de minister. De minister is voorzitter van die adviesraad. Hij kan de leden ook huiswerk geven. Daarnaast een verbod van de nu leden om in het openbaar hun mening te geven. De primaire taak van de de leden is ontwikkelingen in de wereld monitoren. Daarnaast meer investeren in de zorg zodat er meer onderzoekers kunnen komen.
 • Ernest Velden

  8 maanden geleden
  Goed artikel maar geen woord over de situatie dat NL in Europa verhoudingsgewijs de minste ziekenhuizen en IC-bedden heeft. Ook dat behoeft nauwgezette bestudering omdat het verhogen van de capaciteit ook meer personeel betekent. In het regeerakkoord werd hierover tenauwernood geschreven.
 1. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

  Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”
 2. TERUGLEZEN | Viroloog twee jaar na eerste besmettingen: ‘Coronavirus zal blijven muteren’
  Coronavirus

  TERUGLEZEN | Viroloog twee jaar na eerste besmettin­gen: ‘Coronavi­rus zal blijven muteren’

  Twee jaar na het vaststellen van de eerste coronabesmetting in Nederland sluiten wij ons langstlopende liveblog ooit af. Het virus is zes miljoen positieve testen en ruim 21.000 sterfgevallen later echter nog niet weg. ,,Het zal blijven muteren’’, zegt viroloog Bert Niesters. Nieuwe varianten zullen blijven komen en gaan. Hoe ernstig die zullen zijn, is de vraag. Uiteraard houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Hieronder lees je het laatste blog terug.