Volledig scherm
Driekwart van de Nederlanders wil meer optrekken met gehandicapte kinderen, maar weet niet hoe. © William Hoogteyling

Nederland omarmt kind met beperking

Driekwart van de Nederlanders wil meer optrekken met gehandicapte kinderen, maar weet niet hoe. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

In de praktijk worden gehandicapte kinderen te vaak buitengesloten, vindt het gros van de Nederlanders. Niet alleen in het onderwijs, waar deze kinderen vaak naar aparte scholen gaan, maar ook doordat ze naar een crèche gaan met medische voorzieningen en sporten bij een aparte vereniging. ,,Hierdoor maken ze geen vrienden in de buurt'', zegt woordvoerder Mariël Verburg.

Zestig procent van de Nederlanders vindt dat kinderen met een handicap beter worden voorbereid op de samenleving wanneer ze spelen, sporten en naar school gaan met niet-gehandicapte leeftijdsgenoten. Maar hoe?

De oplossing is vaak simpeler dan gedacht, stelt de stichting. Inmiddels zijn er 40 reguliere tennis-, hockey-, en voetbalverenigingen waar kinderen in hun rolstoel kunnen meesporten. Ook hebben 12 atletiekverenigingen hun training aangepast, zodat kinderen met een motorische beperking kunnen meerennen met een speciale loopfiets. Mariël Verburg: ,,Gehandicapte kinderen kunnen niet altijd in één team met de anderen sporten of meedoen met de reguliere wedstrijden, maar zorg dat ze hun leeftijdsgenootjes ontmoeten op het veld en in de kantine. Daar maak je vrienden en wordt het vanzelfsprekender om met elkaar om te gaan."

Gemixte klassen

Ook het onderwijs moet nodig hervormen, vindt de stichting. Er moeten meer reguliere basisscholen met gemixte klassen van gehandicapte en niet-gehandicapte leerlingen komen. De stichting is op alsikdekanskrijg.nl een petitie gestart om het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap snel uit te voeren.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.