Volledig scherm
Kinderboeken in een openbare bibliotheek © ANP

Nederland ontleest: vooral jongeren laten boek of e-book links liggen

Het aantal lezers is de afgelopen tien jaar fiks afgenomen. In 2016 las nog maar 72 procent van de Nederlanders in zijn vrije tijd, terwijl dat in 2006 nog 90 procent was. Vooral jongeren hebben steeds minder met lezen op. Dat blijkt uit het nieuwe Sociaal en Cultureel Planbureau-rapport ‘Lees: Tijd’ onder 11.000 mensen.

Waar zo’n 90 procent van de 65-plussers nog graag leest, haakt de jonge generatie beetje bij beetje af, zo toont de studie aan. Zo las in 2016 slechts 40 procent van de tieners (13-19 jarigen) in hun vrije tijd, waar dat in 2006 nog 65 procent was. En besteedde nog slechts 49 procent van de jongvolwassenen (20-34-jarigen) er in 2016 tijd aan. Dat was tien jaar eerder nog 87 procent. Het SCP berekende deze percentages steeds over één week tijd.

Quote

Al die nieuwe digitale mogelijkhe­den zouden tot meer leesuren leiden, maar dat is dus niet het geval

Annemarie Wennekers, onderzoeker Sociaal en Cultureel Planbureau

Het SCP heeft bij het ‘lezen’ niet alleen naar het bladeren in het traditionele boek, tijdschrift of in de krant gekeken. Ook het ‘swipen’ van nieuwtjes, artikelen en publicaties op computer, tablet of mobieltjes werd in het vrijetijdsonderzoek meegerekend. Onderzoeker Annemarie Wennekers: ,,Eerder werd wel verondersteld dat al die nieuwe digitale mogelijkheden tot meer leesuren zouden leiden maar dat is dus niet het geval.’’

Opmerkelijke ontlezing

De oprukkende ‘communicatie-media’ –app’en, gamen, chatten- vormen volgens Wennekers een belangrijke verklaring voor de opmerkelijke ‘ontlezing’. ,,Vooral jongeren besteden meer en meer tijd aan die media.’’ Tijdsdruk is volgens haar niet altijd de reden dat minder mensen lezen. ,,Als tieners eenmaal lezen doen ze het bijvoorbeeld ongeveer even veel als de ouderen die vaak meer tijd hebben. Gemiddeld leest de groep tieners zo’n vijf uur per week.’’ Het SCP noemt de ontlezing in het rapport ‘zorgelijk’.

Van de 50 leesminuten (het gemiddelde) op een dag gaan er in Nederland zo’n 16 minuten op aan kranten, 12 minuten aan boeken, 7 minuten aan internet, 6 minuten aan (nieuws-)app’s en 5 minuten aan tijdschriften. En, blijkt uit het onderzoek: Nederlanders houden nog steeds van papier. Van de 50 dagelijkse leesminuten gaan er 31 minuten op aan geprinte boeken, kranten en magazines. Van de elektronische snufjes is de computer (pc/laptop) het populairst om op te lezen. Daarna volgen tablet en smartphone.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.