Volledig scherm
Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Wilders. © ANP/Twitter

Nederland ontploft: 'Wilders is een racistische klootzak'

De toespraak waarin PVV-leider Geert Wilders tijdens de uitslagenavond in Den Haag van de gemeenteraadsverkiezingen aankondigde te 'regelen dat er minder Marokkanen in de stad en in Nederland' zouden komen, leidt tot heftige reacties.

Ik wil jullie doorverwijzen naar de laatste scène uit 06/05 van Van Gogh. Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen.

— Thijs Römer (@thijsromer) 20 maart 2014

In binnen- en buitenland worden vergelijkingen getrokken met Nazi-Duitsland. Meerdere organisaties kondigen aan aangifte tegen Wilders te doen en op Facebook is een oproep dit initiatief te volgen. Premier Rutte deed gisteren al afstand van de uitspraken. Wilders' aanhang reageert enthousiast op diens belofte.

Wilders vroeg zijn aanhangers gisteravond in Haags Grand Café De Tijd of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. De zaal scandeerde daarop 'minder, minder'. Daarop zei de PVV-leider: 'Dat gaan we regelen'.

'Rascistische klootzak'
Via Twitter laat onbekend en bekend Nederland van zich horen. #Wilders #Marokkanen zijn trending topic op dit moment. We zetten een aantal tweets van BN'ers op een rijtje.

'Wilders is 'n racistische klootzak, en de hele situatie doet mij denken aan de Tweede Wereldoorlog. Waarom mag ik dat ook weer niet zeggen?,' laat journalist Jelle Brandt Corstius weten.

Acteur Thijs  Römer schrijft: Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft? Een Tweet die veel geschokte reacties ontlokt. Even later schrijft Römer: 'Ik wil jullie doorverwijzen naar de laatste scène uit 06/05 van Van Gogh. Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen.'

Sparta-keeper Khalid Sinouh heeft aangifte gedaan. 'De aangifte tegen Wilders is gedaan! Niet praten doen. Tot hier en niet verder wie volgt #Marokkanen #nederlanders,' zo meldt hij vandaag.

Schamen
Schrijfster Saskia Noort twittert: 'Ik schaam me echt voor ons land. Hoe ver we Wilders laten komen. Er lijkt niets meer van ons NL'ers over. #tolerant #vooruitstrevend enz'.

'Wat zou er gebeurd zijn als een politicus in A'dam had geroepen: 'Willen jullie meer of minder Joden in deze stad?' #Wilders #Racisme', vraagt oud-misdaadjournalist Peter R. de Vries zich af.

Schrijver Özcan Akyol twittert: 'En nog verschrikkelijker en enger dan Geert Wilders, een narcistische populist, is het klootjesvolk dat gedwee riep: 'Minder. Minder.' Brr.'

'Vieze smaak'
Premier Mark Rutte nam gelijk afstand van de uitspraken: 'Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond', zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider is volgens hem 'weer een stap verder gegaan.'

Voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en Landelijk Beraad Marokkanen gaan aangifte doen tegen PVV-leider Geert Wilders, zo maakten zij vanochtend bekend.

'Aangifte tegen Wilders'
Deze organisaties zijn niet de enige die aangifte doen. Ook op Facebook worden steunpagina's als 'Meer Marokkanen' in het leven geroepen. Tien uur geleden begon de pagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders'. Op het moment van publiceren gaat de pagina al richting de 18.000 likes en de teller tikt snel door.

'Beste Marokkaanse vrienden. Ga aub aangifte doen tegen Wilders morgen. Dit wordt wel erg belachelijk. 2 miljoen mensen landelijk zien deze vent als hun leider en jou als een gevaar. @ de rest... Stilzwijgend toekijken = medeplichtig? Stapsgewijs komen we heel dicht bij de verboden vergelijking..,' laat de eerste post van de pagina lezen.

'Discriminatie is in Nederland bij wet verboden. In artikel 1 van de grondwet staat dat iedereen in Nederland recht heeft op een gelijke behandeling. Aanzetten tot haat en discriminatie is ook strafbaar. Meld uw klacht vandaag,' roepen zij hun volgers op. Ze plaatsen een link naar het online meldpunt discriminatie.nl

'Mocro's be like'
Ook plaatsten veel Nederlandse Marokkanen gisteren op Twitter een foto met de hashtag #bornhere. Ze toonden hun Nederlandse paspoort met de tekst 'Mocro's be like, born here'.

Boze reacties
De rest van het land laat zich in min of meer dezelfde termen uit als de BN'ers. 'Een mening uiten is prima, maar aanzetten tot haat mag niet! En ook is het bijna een dreigement, want Wilders zegt dat ga ik regelen!', reageert iemand op de pagina.

'De mensen hier in NL hebben echt helemaal niet in de gaten wie Wilders eigenlijk is! Mensen denken dat hij opstaat voor ons. Als we ff in de geschiedenis terug blikken deed Hitler dat ook op dezelfde manier, zieltjes winnen en daarna hele andere plannen hebben! En daar kwam alleen maar ellende van!! Wilders is een haatzaaier die hier echt nog heel veel ellende gaat veroorzaken!,' begint een ander haar betoog.

Het lijkt er op dat de website discrimatie.nl vandaag veel bezoek heeft. Bij vlagen is de site onbereikbaar.  'Volgens mij wordt de website discriminatie.nl bestormd, want ik kom er niet door. Dat is dan weer goed nieuws, toch?,' concludeert iemand op de Facebookpagina.

'Geert for president'
Op de Facebookpagina van Geert Wilders reageert zijn aanhang postief op zijn toespraak. 'SUPER DEZE UITSPRAAK GO GEERT GO IK WALG VAN RUTTE EN KORNUITEN,' klinkt het. Een post die vandaag al 55 keer geliket werd.  

'Heel simpel!!! wilders snapt het tenminste, hup minder Marokkanen en dat hebben ze toch echt aan hunzelf te danken! vind als ze 1 keer stelen of iemand beroven hup terug naar je eigen land je bent hier immers te gast hoor!,' stelt iemand anders.

'Geert for president', reageren anderen kort en krachtig.

'Critici de boom in'
Op de fanpagina van Wilders is gelinkt naar een artikel waarin de PVV-leider volhoudt dat hij niets verkeerds heeft gezegd over Marokkanen. 'Critici kunnen de bomen in', zei hij afgelopen nacht nog tegen persbureau ANP.

Er is ook een steunpagina voor Wilders op Facebook opgericht genaamd 'Steun Geert Wilders'. 'Like deze page en steun Geert Wilders met zijn uitspraak! Minder marokkanen in Nederland! #LIKE #SHARE #COMMENT', schrijft de oprichter. De pagina heeft nu 1 like.