Volledig scherm
Nederland heeft vandaag in Sydney de wereldtitel robotvoetbal geprolongeerd. De ploeg uit Eindhoven won in de finale met 6-4 van de Chinese robots. © EPA

Nederland pakt opnieuw wereldtitel robotvoetbal met ‘Leeuwinnen’

updateNederland heeft vandaag in Sydney de wereldtitel robotvoetbal gewonnen. De ploeg Tech United uit Eindhoven won met de ‘robotleeuwinnen’ de finale van het toernooi RoboCup met 6-4 van team Water, de Chinese robots.

De Eindhovenaren stonden voor de twaalfde keer op rij in de finale en pakten voor de vijfde keer de titel. In 2017 speelde het team in de eindstrijd ook tegen China, maar ging toen onderuit.

De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Dat gebeurt in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 bij 12 meter. De robots zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.

Nederland speelde dit keer met Sari van Verenstaal, Lieke Motors, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en Vivianne Wielema, robots genoemd naar de Oranje Leeuwinnen. Het was razend spannend. Aan het einde van de wedstrijd maakte Nederland, dat toen achter stond, pas de gelijkmaker. In de verlenging scoorden de Nederlandse robots nog twee keer.

Zorgrobots 

Ook in de categorie zorgrobots heeft Tech United een wereldbeker gescoord. In deze wedstrijden gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, en heeft elke kandidaat heeft eigen software. De Eindhovense software heet HERO. Tijdens de ‘challenges’ van dit kampioenschap, waar met een complexe puntentelling wordt gerekend wie winnaar en verliezer is, kregen de robots bijvoorbeeld opdrachten om iemand te zoeken of het vuilnis buiten te zetten.

Dat valt nog niet mee, aldus een woordvoerder van Tech United: ,,Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.”