Volledig scherm
De twee Chinese vriendinnen Megli Zhou (rechts) en Quiyi Song studeren sinds afgelopen
september allebei Landschap Architectuur aan de Wageningen Universiteit. © RV

Nederland razend populair bij buitenlandse studenten

Ons land is met zeker 112.000 internationale studenten populairder dan ooit. De meeste buitenlandse studenten die in Nederland zijn voor hun studie, komen nog steeds uit Duitsland en China. Maar er zijn steeds meer studenten van andere nationaliteiten die ons land uitkiezen. 

Volledig scherm
Grafiek internationale studenten © AD

Dit studiejaar zijn er ruim 81.000 internationale studenten die hier een diploma willen halen en dat zijn er meer dan ooit. In de top drie staat voor het eerst Italië, dat de Belgen van de derde plaats heeft geduwd. Daar bovenop komen studenten die tijdelijk naar Nederland komen voor stages en uitwisselingen. Alles bij elkaar zijn er dit studiejaar 112.000 internationale studenten. 

De cijfers zijn op een rijtje gezet door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Volgens Nuffic-onderzoeker Daan Huberts is de populariteit van Nederland te danken aan campagnes van hogescholen en universiteiten. ,,Zij promoten het Nederlandse hoger onderwijs actief in het buitenland." 

Hbo minder in trek

Vooral bachelor- en masterstudies aan universiteiten zijn gewild. De Universiteit Maastricht voert al jaren de lijst aan met meeste internationale studenten, maar de grootste groei zit dit jaar bij de universiteiten in Rotterdam en Groningen. Hbo's zijn juist minder in trek en dat wordt gemerkt in de grensstreek, waar al jarenlang steeds minder Duitsers zich voor de opleidingen aanmelden.

Volgens Huberts wordt de daling veroorzaakt doordat er meer studieplekken op hogescholen in Duitsland zelf zijn. Het aantal Duitse studenten aan Nederlandse universiteiten neemt wel toe.  

Profiteren

De studievoorkeuren per nationaliteit zijn opvallend. Studenten uit Zuid-Europese landen zoals Italië, Griekenland en Frankrijk zijn vooral voor kunstopleidingen in Nederland, terwijl Amerikanen en studenten uit het Verenigd Koninkrijk met name komen voor brede bachelors (liberal arts and sciences).

Studenten van buiten de EU, zoals India en Indonesië, studeren vooral aan de technische universiteiten. Van deze niet-Europese studenten profiteert de Nederlandse samenleving het meest. Zij blijven na afstuderen vaker in Nederland werken en wonen. Volgens Nuffic dragen zij jaarlijks 1,57 miljard bij aan de Nederlandse schatkist.

De Nederlandse student zelf is minder geneigd naar het buitenland te gaan voor een volledige studie. Een kwart van de Nederlandse studenten is voor de studie in het buitenland geweest, maar zij waren er hoofdzakelijk voor een stage of tijdelijke uitwisseling.