Volledig scherm
Vluchtelingen uit de voormalige Vluchtgarage in Amsterdam © ANP

Nederland schond regels bij 'bed, bad, brood'

Nederland heeft Europese regels overtreden bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dergelijke volwassenen zonder papieren hebben recht op voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood).

Dat blijkt uit een verklaring van het zogenoemde Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg. Het comité boog zich over de felle kritiek van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) op de Nederlandse opvang voor vreemdelingen zonder legale status.

Het onafhankelijke ECSR controleert de naleving van het Europees Sociaal Handvest, een verdrag over mensenrechten dat is opgesteld door de Raad van Europa. Nederland redeneerde dat dat handvest niet geldt voor personen die illegaal op Nederlands grondgebied verblijven. Maar de ECSR vindt van wel.

Overleg
De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA overlegt vanmmiddag in het Torentje van premier Mark Rutte over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen.

VVD en PvdA staan in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. De PvdA wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) krijgen. De VVD voelt daar niet voor.

Aan het overleg eind van de middag zullen premier Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) deelnemen. Onzeker is nog of ook vicepremier Lodewijk Asscher aanschuift. Hij was wel bij eerder overleg vandaag.

Een eventueel compromis tussen de regeringspartijen zal vervolgens door Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer worden overgebracht. Dijkhoffs voorganger Fred Teeven verzette zich steeds tegen 'bed, bad en brood'. Hij beloofde in januari gemeenten wel financiële steun voor de tijdelijke kosten van de opvang, in afwachting van de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Eerder overleg
Bronnen in de coalitie meldden dat de top van de coalitie afgelopen nacht tot 02.30 uur heeft overlegd over de uitspraak van het comité, waarvan een concept in handen was van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vanochtend was er opnieuw overleg op het Torentje. Een oplossing van het meningsverschil is mogelijk, maar niet simpel, stellen bronnen.

Voor Samsom is de opvang van illegalen een bijzonder belangrijke kwestie. Eerder moest hij zijn eigen achterban trotseren bij de strafbaarstelling van illegaliteit. De VVD wil bed, bad en brood niet garanderen, want dat zou een aanzuigende werking hebben op asielzoekers. De liberalen wijzen erop dat de uitspraak van het comité meldt dat illegalen niet vallen onder de reikwijdte van het sociaal handvest van de Raad van Europa.