Nederland steeds veiliger, maar niet overal

Hoe veilig is het bij u in de buurt? Voor de zeventiende keer laat de Misdaadmeter zien hoe uw gemeente ervoor staat. Woudrichem is het veiligst, Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land.

Volledig scherm
© anp

In Amsterdam vroegen ze zich de afgelopen jaren regelmatig af waarom ze wéér als onveiligste stad naar voren kwamen in de Misdaadmeter. Ook in de hoofdstad daalde de criminaliteit toch immers? Dat klopt, maar de daling ging er minder hard dan in andere gemeenten. 

Dit jaar is de nummer 1-positie overduidelijk: tegen de landelijke trend in steeg vorig jaar in Amsterdam het aantal aangiftes en meldingen van een aantal vormen van criminaliteit die een grote impact hebben op ons gevoel van veiligheid: woninginbraken, autodiefstallen en overvallen kwamen vaker voor.

De stand van zaken had in Amsterdam nog negatiever kunnen uitvallen, zo lijkt het. De politiecijfers suggereren dat criminelen uitwijken naar omliggende gemeenten. Ook de vijf andere gemeenten die deel uitmaken van de politieregio Amsterdam (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) kampten met meer woninginbraken. Over de hele regio waren er 7 procent meer inbraken, terwijl over heel Nederland gezien dit delict met 11 procent afnam.

Platteland

Quote

Wie woont in Renswoude, Oldenzaal, Zevenaar, of Vlissingen woont in één van de 43 gemeenten waar het aantal aangiften steeg of gelijk bleef

Hoewel vorig jaar de criminaliteit opnieuw afnam, geldt dat zeker niet voor heel Nederland. Wie woont in pakweg Renswoude, Oldenzaal, Zevenaar, Vlissingen of Baarle-Nassau woont in één van de 43 gemeenten waar het aantal aangiften juist steeg of gelijk bleef. Dit zijn alle gemeenten met minder dan 100.000 inwoners. Dit past in een trend die al enkele jaren gaande is: op het platteland daalt de criminaliteit minder hard dan in de steden.

Deze gemeenten maken dan ook alle een flinke sprong op de ranglijst van de Misdaadmeter. Renswoude, in de provincie Utrecht, hoorde bijvoorbeeld vorig jaar op plek 364 nog bij de veiligste 25 gemeenten van het land, maar doet het dit jaar met plaats 253 beduidend slechter. 

Over de tien delicten die meetellen in de Misdaadmeter (zie kader) zijn in 2017 in totaal 13 procent minder aangiftes gedaan. Vaak wordt gesuggereerd dat de criminaliteitcijfers alleen maar lijken te dalen, omdat we gewoon minder aangifte doen. Toch is dit niet het hele verhaal. Er lijkt daadwerkelijk minder criminaliteit te zijn. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds minder mensen aangeven slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf. In 2017 was in totaal 15 procent slachtoffer van ‘klassieke’ vormen van criminaliteit: dit is lager dan in 2016 (17 procent). In 2012 gaf nog 20 procent aan slachtoffer te zijn geweest. Vooral het aantal mensen dat slachtoffer werd van diefstal is gedaald ten opzichte van 2016, het aantal slachtoffers van geweld is gelijk gebleven.

Geweld

Die trend komt overeen met de aangiftecijfers in de Misdaadmeter: minder zakkenrollers, minder inbrekers die het op uw schuur of spullen uit of van uw auto hebben voorzien. Het aantal aangiftes en meldingen van gewelddelicten daalden echter minder hard: het aantal overvallen daalde met slechts 3 procent, het aantal mishandelingen met 5 procent.

De Misdaadmeter kijkt niet naar cybercrime, omdat het een vergelijk wil maken tussen gemeenten: hoe veilig is uw gemeente en waaraan zouden politie, justitie en gemeente meer aandacht moeten besteden. Cybercriminaliteit, zoals oplichting via internet of fraude via internetbankieren is niet gebonden aan een locatie. 

De trends zijn daar overigens wisselend: vorig jaar is 11 procent van de Nederlanders slachtoffer geweest van cybercrime. Dat is meer dan een jaar eerder, maar minder dan in 2012. Hacken – zoals het stelen van wachtwoorden - komt het meeste voor, gevolgd door oplichting bij online koop- en verkopen.  

Kijk haar naar de duiding van Koen Voskuil bij de misdaadmeter:

Volledig scherm
© anp