Volledig scherm
Julian werd gepest om zijn rossige haar. © Sanne Nederlof

Nederland steekt Julian (7) hart onder de riem: ‘Je rode haar is prachtig!’

Moeder Sanne Nederlof uit Lekkerkerk had het gisteravond helemaal gehad met de kinderen die haar zoontje Julian (7) pesten vanwege zijn rode haarkleur. Op Facebook deelde ze haar woede en verdriet. ,,Ik dacht dat dit gebeurde in 1950, niet in fucking anno 2019.” Aan haar oproep om Julian wat liefde te tonen, is massaal gehoor gegeven.  

Als ze de telefoon opneemt, vertelt ze gelijk hoe overdonderd ze is door de vele reacties. ,,Ik plaatste een Facebookbericht en het liep vervolgens volledig uit de hand. Het overvalt me gewoon”, vertelt Sanne. ,,Je beseft niet dat het zo breed wordt gedeeld als je zoiets online zet. Maar het wordt nu zelfs wereldwijd gedeeld.” Het bericht van Sanne is inmiddels ruim 150.000 keer gedeeld op Facebook. De reacties onder het bericht stromen binnen. ,,Niet alleen de haarkleur is prachtig, Julian is 100% precies oké zoals hij is. Van hem is er maar 1!” schrijft Ineke Linssen onder het bericht. En Nele de Mondt schrijft: ,,Je mag fier zijn op deze knappe gast...you rock kerel!”

Haar zoontje Julian heeft ,,prachtige rossige haren”, maar zo denkt hij er zelf niet over. ,,Hij haat het, wil het liefst naar de kapper om het af te knippen óf te verven. Hij voelt zich lelijk en heeft er dagelijks verdriet om”, schrijft Sanne in haar bericht. Julian wordt gepest om zijn haarkleur en mag volgens de boze moeder soms zelfs niet mee doen met buitenspelen. ,,Ik dacht dat dit gebeurde in 1950, niet in fucking anno 2019."

De maat is vol

Gisteren gebeurde dat weer: Julian kwam thuis na het buitenspelen en vertelde zijn moeder dat hij weer was gepest. ,,Dan is opeens de maat vol. Toen heb ik dat bericht geschreven.” Haar doel was om haar zoon en andere roodharigen te laten zien dat hun haarkleur juist heel mooi is. Dat doel is behaald. Onder het bericht stromen de reacties binnen. Reacties als ,,Julian, je bent prachtig” en ,,Ik ben jaloers!”. Het raakt moeder Sanne: ,,De hele dag door heb ik Julian wat reacties laten lezen. Hij zei: ‘Ik wist niet dat er zo veel mensen zijn die rood haar mooi vinden!’”

Sanne blijft kritisch. ,,Het probleem is hiermee niet opgelost. Pesten, op welke manier en om welke reden dan ook, kan iemand echt kapot maken.’’ 

Speciaal voor roodharigen wordt ieder jaar in Breda Redhead Day georganiseerd. Bekijk hier beelden van de afgelopen editie:

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.