Bruispaar strandde in oldtimer bij Eembrugge voor bruiloft in IJsselstein.
Volledig scherm
Bruispaar strandde in oldtimer bij Eembrugge voor bruiloft in IJsselstein. © Caspar Huurdeman

Nederland trekt hitteprotocollen uit de kast: waarschuwing voor extra drukte en pech op de weg

Nederland bereidt zich voor op de tropische temperaturen begin volgende week. Het RIVM treft voorbereidingen voor het Nationaal Hitteplan. Rijkswaterstaat en de ANWB houden rekening met extra drukte en veel pechgevallen op de Nederlandse wegen in verband met de verwachte hitte. Die kan volgens Weeronline op sommige plekken oplopen richting de 39 graden.

47 reacties

 • T. Huisman

  2 maanden geleden
  Een koelmatras voor de hond of kat en in de schaduw leggen of bijkeuken met een bak met water en voer. Er is ook een verkoelende halsband voor de hond die kun je krijgen in de speciaalzaak. Die Parijse hittegolf in 2003. Er was geen airco en een airco kost geld. Ze vroegen naar elkaar om te kijken en vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. In de supermarkt is het wel koel. Ze zetten ook watertappunten neer waar je water uit kunt drinken. Men moet zelf ook water meenemen.
 • Verrips

  2 maanden geleden
  Denk ook aan je huisdieren in huis.. ! - Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug. - Als je een douche neemt voor koeling.. Kies dan voor een lauw/warme douche.. Het laatste wat je wit is dat je je eigen systeem een oplaaien geeft.
 • Kristin Groenenboom

  3 maanden geleden
  Wat mij iedere keer weer opvalt, of het nu gaat over “vissen in te kleine kom” of “mieren weg van hun lievelingsplek” (ik roep maar wat): er zijn altijd (dezelfde) mensen wie reageren en alles weten om te draaien tot een discussie welke weer over de regering gaat. Worden jullie gewoon niet heel moe van jezelf? En geloof me: zelfs feit dat vissen ergens aanspoelen is niet de schuld van onze regering. Raar maar waar he? STICK TO THE TOPIC! For god sake…
 • Koos Brinckmann

  3 maanden geleden
  Ik begrijp het sarcasme van velen van u niet. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden honderden levens zijn gespaard dankzij hitteplannen en -protocollen. Misschien dat degenen die zo reageren superfit en supersterk zijn, maar er zijn ook mensen met een zwakke(re) gezondheid die beschermd moeten worden.
 • Lizzie Brandsma

  3 maanden geleden
  Strooien met deze warmte is om het smelten van het asfalt tegen te gaan en je waterflesje of zonnebril in de zon laten liggen is stom, want die fungeren dan als brandglas. Hoef je je ook geen zorgen meer te maken want je auto is dan afgebrand.