Nederland tuimelt dertig plekken omlaag op Kinderrechten-index
Nederland staat internationaal te kijk door de voortdurende problemen in de jeugdzorg en de slechte luchtkwaliteit voor kinderen. Ons land neemt wereldwijd slechts de 37ste plaats in als het gaat om een ‘gunstig klimaat voor de rechten van het kind’ en op ‘Gezondheid’ komen we niet verder dan plek 28.
Dat blijkt uit de tiende KidsRights Index die vandaag is gepubliceerd, in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Nederland eindigt dit jaar wel op de vierde plek in de internationale index, als alle aspecten worden meegewogen. Zo hebben alle kinderen toegang tot goed onderwijs en gezondheidszorg naar de nieuwste inzichten. Maar de andere kant van de medaille is dat onze overheden de meest kwetsbare kinderen niet goed bereiken. Ook zijn ze niet in staat hun problemen te voorkomen.
,,We plakken alleen pleisters als het misgaat”, luidt de harde kritiek van voormalig Kinderombudsman en KidsRights-topman Marc Dullaert. Hij noemt het ‘heel pijnlijk’ dat we naar beneden tuimelen op de index als het gaat om een gunstig klimaat voor de rechten van het kind. Nederland is in tien jaar tijd zelfs teruggevallen van plaats 3 naar plaats 37.
Zeer beschamend, deze crisissituatie
Meermaals op de vingers getikt
Dullaert: ,,Het VN-kinderrechtencomité heeft ons land al meermaals op de vingers getikt om de veiligheid van kwetsbare kinderen. Door het tekort aan jeugdbeschermers kampen we voortdurend met wachtlijsten. Ook is er gesteggel over geld. Inmiddels kunnen sommige regio’s helemaal geen kinderen in nood meer helpen. Zeer beschamend, deze crisissituatie.”
Ook past de Nederlandse overheid volgens Dullaert het belang van het kind niet toe in allerlei procedures. ,,Zo werden tijdens corona kinderen ingezet puur om ouders thuis te houden. En bij uithuisplaatsingen mag het kind soms zijn mening geven, maar soms ook helemaal niet.” Verder neemt de kinderarmoede nu snel toe.
Nederland is bovendien koploper in Europa op het gebied van luchtverontreiniging: één op de vijf kinderen lijdt aan astma. Dat is grotendeel terug te voeren op de uitstoot van auto’s. Maar het probleem laat volgens de KidsRights Index ook ‘een sociaaleconomische scheidslijn’ zien: kinderen met een hogere sociaaleconomische status zitten op scholen met betere luchtfiltering en betere luchtkwaliteit dan ‘armere’ kinderen.
De situatie voor toekomstige generaties in de komende decennia is zeer alarmerend
Klimaatverandering
Klimaatverandering vormt sowieso een ‘duidelijk en aanwezig’ gevaar voor kinderen wereldwijd, staat in de tiende KidsRights Index die vandaag naar buiten is gekomen. Bijna de helft van alle kinderen in de wereld – één miljard – loopt volgens de makers een extreem hoog risico om ernstig te worden getroffen. Denk aan waterschaarste, hittegolven en overstromingen. Zorgwekkend is dat bijna 90 procent van alle kinderen in de wereld wordt blootgesteld aan luchtverontreiniging.
,,Nu de klimaatverandering blijft toenemen, is de situatie voor de toekomstige generaties in de komende decennia zeer alarmerend”, aldus Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights. Hij roept regeringen over de hele wereld op om te investeren in kinderen en hun toekomst op de lange termijn, ‘in het belang van de planeet’.
,,Het rapport van dit jaar is alarmerend voor onze huidige en toekomstige generaties. De afgelopen tien jaar is er geen noemenswaardige vooruitgang geboekt in de levensstandaard van kinderen. De recente coronapandemie heeft daar bovenop de situatie van kinderen extra verslechterd. Een snel veranderend klimaat bedreigt nu hun toekomst en hun fundamentele rechten.”
Situatie verslechterd
Nederland staat in 2022 op nummer vier in de KidsRights Index. De koploper is IJsland, gevolgd door Zweden en Finland. Helemaal onderaan bungelt Tsjaad, gevolgd door Afghanistan en Sierra Leone. De situatie in de groep van laagst gerangschikte landen - zoals de Democratische Republiek Congo of Papoea-Nieuw-Guinea - is verslechterd, melden de makers daarnaast.
De KidsRights Index, die dit jaar tien jaar bestaat, onthult ook dat de verwoestende gevolgen van de coronapandemie hebben geleid tot het verlies van 286.000 levens van kinderen onder de 5 jaar. Het rapport wijst er verder op dat de situatie nog veel erger kan worden dan nu duidelijk is, doordat de volledige impact van de pandemie nog niet te meten is.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VVD-strategie ontleed: hierom waarschuwt Rutte voor ‘linkse wolk’
Opvallend is het wel: de recordpremier die de belastingen verhoogde waarschuwt voor linkse partijen die de belastingen willen verhogen. Toch heeft Mark Rutte hier zo zijn redenen voor. -
PREMIUM
‘Deur dicht, oordoppen in en laat maar janken: zo staat de generatie voor ons erin’
Nachtbraken, chronische wegtrekkers en grijze wallen: veel jonge ouders zijn de klos. Kinder- en slaapcoach Aisha Scheuer en ervaringsdeskundige Marloes Grimbergen schreven samen het boek Slaapt-ie al door? en gaan los op zeven stellingen. -
PREMIUM
Lockdown hakt er nog steeds in bij jeugd: ‘Ze stonden volop in het leven, maar zijn nu zwaar depressief’
,,Als je een recept wil voor een depressie, dan is het in je eentje op je kamer zitten. Van corona herstel je sneller dan van een depressie”, zei kinder- en jeugdpsycholoog Marty den Hollander (54) vorig jaar. Ze luidde toen de noodklok voor jongeren. Nu de lockdowns voorbij zijn hangt de vlag echter nog niet uit. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM6
Politie laat kleine criminaliteit schieten wegens gebrek aan mankracht: zaken als oplichting en dierenmishandeling blijven liggen
Kleine inbraken, oplichting of dierenmishandeling. In deze zaken steekt de politie Oost Nederland voortaan weinig tot geen energie meer. Dat blijkt uit een intern beleidsdocument, waarover De Gelderlander beschikt. Er zijn te weinig agenten zijn om alles op te pakken. -
-
-
PREMIUMmet video
We zien steeds slechter, maar het is nog niet te laat: ‘Niet afwachten, nú ingrijpen’
Deskundigen waarschuwen voor een explosieve toename van ernstige bijziendheid onder Nederlanders. Het aantal jongeren met zichtproblemen neemt zo snel toe dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend is. ,,Kom alsjeblieft van die schermen vandaan.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
36 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJanneke Hello
Bobby De Jong
René Schellevis
M.G. Bults
Hans Phitphan