Volledig scherm
Een kind zingt een sinterklaasliedje tijdens het sinterklaasfeest in Ahoy Rotterdam © anp

Nederland weigert nieuwe sinterklaasliedjes te zingen

Nederland loopt niet warm voor de nieuwe sinterklaasliedjes, die onder druk van de Zwarte Piet-discussie worden ingevoerd. We weigeren massaal de oerbekende teksten te vervangen voor het nieuwe standaardwerk, dat dit jaar nog verschijnt. Slechts een enkeling waagt zich eraan.

Volledig scherm
© Ploegsma

In een poll op AD.nl gaf 92 procent van de bezoekers aan de nieuwe liedjes niet te zullen meezingen. Slechts acht procent zal het wel doen. Ruim 7.000 mensen vulden de poll in.

Het AD wordt via Facebook overspoeld met reacties van lezers die vinden dat niet gesleuteld moet worden aan de oerbekende teksten uit 1850. Sommigen voelen zich zelfs gediscrimineerd, omdat een stukje van de Nederlandse cultuur verdwijnt. 'Misschien moeten ze de wet herschrijven, met een wet 'blijf af van de Nederlandse cultuur'', 'Ik voel me gediscrimineerd in eigen land' en 'Zwarte Piet was zo zwart van de schoorsteen', klinkt het.

Smurfenland
Lezer Anita de Bruin besloot op een creatieve manier haar mening te uiten. In een gedicht, waarvan niet duidelijk is of ze het zelf heeft geschreven of heeft gekopieerd, vertelt ze dat er niets racistisch aan de originele sinterklaasteksten is. 'Ik zeg het nu dus maar gewoon: Ik ben een echte allochtoon. Het toppunt van de integratie? Mijn intocht, waar de hele natie Voor een Turk en Marokkaan. Vrolijk aan de wal gaat staan. Daar is dus niks racistisch aan. Dus voor de blauwe variant, ga je maar naar smurfenland. Groetjes van de Sint', is een passage. De reactie van De Bruin heeft inmiddels meer dan 200 likes. Facebookers vinden het een goed en mooi gedicht.

Ook de gedachte van Stephan Moerkerken dat niemand verplicht wordt zich aan de nieuwe sinterklaasteksten te houden, wordt door menigeen gedeeld.

Zelf uitmaken
De nieuwe tekstbundel 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet' komt begin oktober uit. De initiatiefnemers, die menen dat er iets aan de teksten moest gebeuren, spreken erover met het ministerie van Sociale Zaken. Of alle 1,5 miljoen leerlingen tussen 4 en 12 jaar de versjes op school gaan leren, is een tweede. De Algemene Onderwijsbond wil niet uitgebreid op de kwestie ingaan. Zij laten de beslissing aan de basisscholen over. 'De leraren mogen lekker zelf uitmaken wat ze de kinderen leren', aldus een woordvoerder.