'Nederlander (34) gooide 3 brandbommen naar Turks consulaat'

VideoEen man (34) heeft zaterdagavond het Turkse consulaat in Amsterdam aangevallen. Hij gooide volgens het consulaat met drie zelfgefabriceerde brandbommen. 

Volgens Orkun blijkt uit camerabeelden dat de man om tien over tien zaterdagavond drie molotov cocktails gooide naar het gebouw bij het Museumplein. De eerste brandbom viel in de tuin, een tweede bij de entree van de hoofdingang. Een derde richtte nauwelijks schade aan omdat het niet tot ontbranding kwam. Er waren alleen enkele spuitbussen bij elkaar gebonden.

Volledig scherm
Een man (34) blijkt niet één, maar drie zelfgemaakte explosieven te hebben gegooid naar het Turks consulaat in Amsterdam. © ANP

De politie kon de dader op basis van zijn signalement 1 kilometer verderop aanhouden.  Wat hem dreef tot zijn daad is niet bekend. 

Consul-Generaal Orkun liet in zijn korte verklaring weten dat de medewerkers zich niet uit elkaar laten drijven door deze actie, maar vastbesloten en op dezelfde weg doorgaan als voorheen. Het gebouw raakte licht beschadigd.

Volledig scherm
Een van de brandbommen, richtte nauwelijks schade aan. Het ging om bij elkaar gebonden spuitbussen. © ANP