'Nederlander (34) gooide 3 brandbommen naar Turks consulaat'

VideoEen man (34) heeft zaterdagavond het Turkse consulaat in Amsterdam aangevallen. Hij gooide volgens het consulaat met drie zelfgefabriceerde brandbommen. 

Volgens Orkun blijkt uit camerabeelden dat de man om tien over tien zaterdagavond drie molotov cocktails gooide naar het gebouw bij het Museumplein. De eerste brandbom viel in de tuin, een tweede bij de entree van de hoofdingang. Een derde richtte nauwelijks schade aan omdat het niet tot ontbranding kwam. Er waren alleen enkele spuitbussen bij elkaar gebonden.

Volledig scherm
Een man (34) blijkt niet één, maar drie zelfgemaakte explosieven te hebben gegooid naar het Turks consulaat in Amsterdam. © ANP

De politie kon de dader op basis van zijn signalement 1 kilometer verderop aanhouden.  Wat hem dreef tot zijn daad is niet bekend. 

Consul-Generaal Orkun liet in zijn korte verklaring weten dat de medewerkers zich niet uit elkaar laten drijven door deze actie, maar vastbesloten en op dezelfde weg doorgaan als voorheen. Het gebouw raakte licht beschadigd.

Volledig scherm
Een van de brandbommen, richtte nauwelijks schade aan. Het ging om bij elkaar gebonden spuitbussen. © ANP
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”