Nederlander durft niet meer naar de tandarts door corona
VIDEOEen kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Independer. Tandartsenvereniging KNMT herkent de daling en spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.
Delen per e-mail
Met name onder jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar zit de angst voor corona er flink in, aldus het onderzoek van Independer, dat is uitgevoerd door Panel Inzicht onder 500 volwassen Nederlanders. Een vijfde van de mensen in deze leeftijdscategorie wil pas weer in de tandartsstoel plaatsnemen als een aanzienlijk aantal Nederlanders is ingeënt tegen corona. Bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen die niet gaan (47 procent) merkt een negatieve invloed op hun tanden en kiezen. Bovendien nemen zij hun kinderen vaak ook niet meer mee naar de tandarts.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) reageert geschrokken. ,,Wij zien inderdaad dat een deel van de Nederlanders niet naar de tandarts gaat”, zegt voorzitter en tandarts Wolter Brands. ,,Het gaat om zeker 10 procent, maar in regio's met veel risicogroepen kan het percentage nog een stuk groter zijn.”
Gebitsschade voorkomen
De Patiëntenfederatie Nederland heeft eveneens signalen binnengekregen over een daling van het tandartsbezoek. De belangenclub doet momenteel onderzoek naar de omvang. ,,We wachten echter nog op de uitkomsten”, meldt een zegsman. ,,Maar ga ervan uit dat we niet zomaar tot onderzoek hebben besloten.”
KNMT-voorzitter Wolter Brands, tevens tandarts in Vaassen, wijst er op dat via regelmatige controles gebitsschade zoals gaatjes vroegtijdig kan worden opgespoord. ,,Zo kun je grotere problemen voor zijn.” Volgens de mondzorgkoepel is regelmatige controle in deze coronatijd extra belangrijk. ,,Een goede mondgezondheid zorgt voor een betere algemene gezondheid en dus een hogere weerstand mocht iemand besmet raken met het virus.”
Brands beklemtoont dat tandartsbezoek veilig is: tandartsen werken met de speciaal opgestelde Leidraad Mondzorg Corona. ,,Die is kwalitatief zo goed dat Nederlandse specialisten deze als leidraad voor hun protocol hebben gebruikt.” Zo dragen tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en kaakchirurgen mondmaskers en gezichtsschermen. Als er risico op het vrijkomen van aerosolen bestaat, krijgt de patiënt eerst een mondspoeling met 1 procent waterstofperoxide.
Tandartsverzekering
Of Nederlanders echt puur vanwege corona de tandarts mijden, betwijfelt de KNMT-voorzitter overigens. ,,Een deel van de Nederlanders is sowieso angstig voor de tandarts en grijpt corona aan als excuus.”
Online vergelijker Independer beklemtoont dat regelmatig naar de tandarts gaan geld scheelt. ,,En niet alleen qua behandelkosten”, stelt zorgverzekeringsexpert Bas Knopperts. Hij adviseert mensen met een goed gebit te overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten. ,,Twee keer per jaar een consult zelf betalen is veel goedkoper dan een aanvullende tandartsverzekering. Dat bespaart tientallen euro’s.”
Uit het onderzoek van Independer blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders die de tandarts nu mijdt over een aanvullende tandartsverzekering beschikt. Ze betalen dit jaar dus voor een dienst die ze niet afnemen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechter: besluit Stintverbod ‘onzorgvuldig’, schadevergoeding voor kinderopvang
Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft onzorgvuldig gehandeld toen ze eind 2018 het gebruik van de Stint verbood, na een dodelijk ongeluk in Oss. Ze moet dat besluit opnieuw beoordelen en de fabrikant en kinderopvangorganisaties een schadevergoeding betalen als het verbod van kracht blijft. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland. -
nog 2 dagen
Zo kies je in vier stappen een passende zorgverzekering
Tot en met 31 december is het mogelijk om te veranderen van zorgverzekeraar of zorgverzekering. Hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten? Hieronder een korte handleiding hoe je die keuze maakt. -
Je kind een beugel? Wees snel, want verzekeraar heeft vaak wachttijd van een jaar
Heeft je tiener mogelijk een beugel nodig? Ook als er nog geen haast bij is, is het slim om alvast te beginnen met aanvullend verzekeren. Wie daar op tijd mee begint, hoeft over het algemeen namelijk het minst uit eigen zak bij te betalen. Experts Suzanne Löwik van de onafhankelijke vergelijker Pricewise en Bas Knopperts van vergelijker Independer leggen uit hoe dit zit. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Moet ik weer iets zeggen van de spelfouten van de juf van mijn dochter?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
Geen versoepelingen
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.