Nederlanders gelukkiger dan ooit
Goed nieuws: Nederlanders zijn gelukkiger dan ooit. Dat blijkt uit groot internationaal onderzoek.
Delen per e-mail
Nederland is één treetje gestegen op de geluksladder. We hebben de Zwitsers ingehaald en staan nu op plek vijf in het World Happiness Report, een geluksmeting door de Verenigde Naties onder 156 landen. Alleen de Finnen, Denen, Noren en IJslanders zitten nét iets lekkerder in hun vel, maar daar moeten we volgens Ruut Veenhoven, geluksprofessor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, niet te lang bij stilstaan. Maar dat is moeilijk. Klagen ligt in onze aard.
,,Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl alle lijstjes aantonen dat we gelukkiger zijn dan ooit.”
Veenhoven draait het liever om. Hij geeft vandaag een lezing op de Nederlandse ambassade in Parijs en gaat de Fransen – plek 24! - haarfijn uitleggen wat ze van ons, kaaskoppen, kunnen leren. Belangrijkste les: ‘wees rebelser. Kinderen, sta op tegen uw ouders en leraren.’ De Fransen ervaren namelijk minder persoonlijke vrijheid dan de Nederlanders. Dat zit ’m in de hiërarchische samenleving. ,,In Frankrijk heeft de werkgever meer over je te vertellen dan bij ons. En de ouders hebben meer te vertellen over hun kinderen”, legt Veenhoven uit.
Zelfvertrouwen
We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt
Hetzelfde geldt voor het onderwijs. De meester is de baas. ,,Die weet alles. Daar moet je naar luisteren. Bovendien is het Franse onderwijs heel competitief. Kinderen moeten naar de beste school. Gewoon zijn, is niet goed genoeg. Dat systeem creëert veel verliezers, waardoor het zelfvertrouwen van de jeugd wordt ondermijnd.”
Maar hoe leidt weinig zelfvertrouwen dan tot minder geluk? Daar heeft de geluksprofessor wel een antwoord op. ,,Stel, je neemt een leuke jongen mee naar huis en moeder zegt: ‘kind dat is niets voor jou’. Dikke kans dat je die jongen dumpt, omdat je zelfvertrouwen niet zo groot is. Je eindigt met de ideale schoonzoon, die in bed wel eens lelijk kan tegenvallen.”
Kortom: veel keuzevrijheid maakt gelukkig. Nederlanders richten - veel meer dan de Fransen – hun leven zelf in. ,,En belangrijker: we gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt.”
De Luizenmoeder
Hoe meer je investeert je in psychologen, hoe gelukkiger de mensen
Er zit wel een keerzijde aan de cultuur van mondige Nederlanders en dito kinderen. In hit-serie De Luizenmoeder worden deze - soms ronduit irritante - gewoontes wekelijks op de hak genomen. De geluksprofessor: ,,Ik lach me rot om die tv-serie. Zo nu en dan is het natuurlijk lastig, zo’n ouder die alles beter weet dan de juf, maar we moeten niet de focus leggen op de aparte voor- en nadelen van onze opvoeding. Kijk liever naar het resultaat. Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. En ach, dan kunnen ze misschien wat minder goed worteltrekken, maar wat zou dat.”
Volgens de Verenigde Naties zijn er verschillende geluksfactoren die de verschillen tussen de landen verklaren. Niet alleen (keuze)vrijheid, zoals Veenhoven betoogt, maar ook inkomen, gezonde levensverwachting, vertrouwen en goede sociale relaties zijn cruciaal voor ons welzijn. Zoals verwacht bungelen oorlogslanden, zoals Jemen en Syrië, onderaan de lijst. Maar voor heel de ranglijst geldt: er zijn meer winnaars dan verliezers. Ofwel: de wereld wordt stukje bij beetje gelukkiger.
Brexit
De vrees van Nederlanders - pessimisten als we zijn - om te kelderen op de gelukslijst, is niet terecht, zegt de professor. Zelfs een eventuele economische recessie als gevolg van de brexit zal ons niet in een depressie storten. ,,We zijn de vorige recessie ook doorgekomen met nauwelijks een deuk in ons geluk.”
Veenhoven – bovengemiddeld optimistisch – denkt eerder dat ons land een plekje zal stijgen als we meer investeren in psychotherapie. ,,Zeker in gelukkige landen zoals Nederland zit het ongeluk in psychische stoornissen. Denk aan die gek die maandag in Utrecht aan het schieten ging. Zeer waarschijnlijk een psychiatrisch geval. Hoe meer je investeert je in psychologen, hoe gelukkiger de mensen.”
En Nederlanders die het geluk nog niet hebben gevonden, kunnen altijd hun heil zoeken in Finland, waar het gelukkigste volkje ter wereld woont, zegt Veenhoven luchtig. ,,Dat is het voordeel van een open samenleving. Wie het hier benauwd vindt, kan ergens anders naartoe. Moet je natuurlijk wel van sauna’s houden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Voorlopig gedaan met lenteweer: flinke windstoten en regen op komst
Waar gisteren op veel plekken de zon flink scheen, overheerst vandaag bewolking. Het grijze weer is meteen een voorbode voor de rest van de week. Er worden onstuimige dagen en natte nachten verwacht. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Arnhemse politicus: ‘Lieve God, wil je alle SGP’ers een ziekte geven?’
‘Lieve God, wil je alle SGP’ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?’ Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal half februari op zijn Facebook-pagina. Het bericht werd na twee uur verwijderd, maar duikt nu toch op. ,,En dat is geen toeval”, denken ze bij Arnhem Centraal. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij.
-
PREMIUMcolumn
Armoede maakt weinig los, kinderen wel
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
Celstraffen van 4 tot 9 jaar na verscherpte wet over verkrachting
De aangescherpte wetgeving voor onvrijwillige seks en verkrachting leidt tot celstraffen van vier tot negen jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus voorbereidt en maandag in consultatie gaat, zodat deskundigen erop kunnen reageren. Ook seksuele intimidatie, op straat of op internet, wordt strafbaar. En daarvoor kan de politierechter straks een straf opleggen van maximaal drie maanden. -
PREMIUMinterview
Ambassadeur verklaart vaccinatiewonder in Israël: ‘Wij geven Pfizer big data over mensen’
De Israëlische vaccinatieaanpak is een geweldige proeftuin voor de rest van de wereld, stelt ambassadeur Naor Gilon. Zo kan Nederland volgens hem een voorbeeld nemen aan Israëls ‘groene paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft. ,,Linksom of rechtsom, burgers zullen altijd een prijs betalen.’’