Volledig scherm
Het Rode Kruis ziet dat Nederlanders steeds minder snel bereid zijn om eerste hulp te verlenen. © ANP

Nederlanders geven liever geen eerste hulp

Steeds meer Nederlanders weigeren eerste hulp te verlenen als ze een onbekende op straat zien liggen. Gevaarlijk, vindt het Rode Kruis, want bij zwaardere ongevallen zijn de eerste minuten van levensbelang.

Quote

Bel op zijn minst 112. Daar zitten centralis­ten die ook aanwijzin­gen kunnen geven wat het beste is

Rode Kruis

Het Rode Kruis liet onderzoeken in hoeverre Nederlanders zonder EHBO-diploma bereid zijn om hulp te verlenen. De cijfers stemden niet vrolijk: maar liefst 40 procent zegt niet in actie te zullen komen als ze zien dat mensen zich verslikken, een brandwond hebben, een heftige bloeding hebben, of bewusteloos op straat liggen. Bij vergiftiging is dat cijfer nog dramatischer; twee derde van de Nederlanders zegt in zo’n geval niets te zullen doen.

Zeven jaar geleden deed het Rode Kruis precies hetzelfde onderzoek en toen was de bereidheid om mensen te helpen nog een stuk hoger. ,,We weten niet precies hoe de daling is te verklaren'',’ zegt woordvoerster Belinda van der Gaag. ,,Maar we weten wel dat de drempel om te helpen hoger is als mensen niet weten wat ze moeten doen.’’

112

Volgens het Rode Kruis kunnen mensen altijd iets doen, ook als ze niet precies weten hoe dat moet. ,,Bel op zijn minst 112. Daar zitten centralisten die ook aanwijzingen kunnen geven wat het beste is.’’

Bij veel verwondingen kan een kleine ingreep al heel veel verschil maken. Iemand die bewusteloos is geraakt, is gebaat bij een stabiele zijligging. En bloedingen proberen te stelpen tot de ambulance er is, helpt enorm om bloedverlies te voorkomen.

Het Rode Kruis ziet de afgelopen jaren wel dat veel meer mensen bereid zijn om hun EHBO-kennis op te halen. In 2013 haalden nog maar 9.000 mensen een certificaat. Dit jaar wordt waarschijnlijk de 90.000 afgeronde cursussen gehaald.