Nederlanders leverden via post designerdrugs aan duizenden Duitsers

VIDEOBij een internationale politie- en justitieactie tegen drugscriminaliteit zijn vorige week vier Nederlanders aangehouden. In samenwerking met de Nederlandse, Duitse en Kroatische justitie werden diverse panden doorzocht, waaronder in Nederland, en aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen.

De actie vond afgelopen week plaats. Door ongeveer 125 politiemensen werden op twaalf plaatsen in Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen, gezocht naar onder meer drugs en crimineel geld. Daarbij werden onder meer in een loods in Almere kilo’s pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en geconfisqueerd.

Volledig scherm
© ANP

Duits politieonderzoek in de deelstaat Nordrhein-Westfalen leidde naar Nederlandse verdachten, waarna de Duitse justitie een rechtshulpverzoek indiende, meldt de Nederlandse politie vandaag op een persconferentie. De aangehouden Nederlanders zouden betrokken zijn bij de grootscheepse levering van ‘designerdrugs’ aan afnemers in voornamelijk Duitsland. Het onderzoek nam zo'n anderhalf jaar in beslag.

‘Ingenieus systeem’

De vier aangehouden personen leverden, via een ‘ingenieus systeem’, per post drugs aan duizenden Duitse klanten. Daarbij gaat het om minimaal 15.000 zendingen. Duitsland heeft om de overlevering van de vier verdachten gevraagd. Twee van hen, een 65-jarige Amsterdammer en een 66-jarige Huizenaar, werden in ons land aangehouden. Twee Amsterdammers (26 en 31) werden in Kroatië opgepakt.

Drie van de verdachten zitten vast. De vierde is door de rechter-commissaris, op voorwaarde van een meldplicht, op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland. Designerdrugs zijn populair in het uitgaanscircuit. Het Duitse onderzoek richtte zich op zogenaamde psycho-actieve stoffen, die vaak niet direct onder de Nederlandse Opiumwet vallen.