Volledig scherm
Een agent houdt de wacht bij het appartementencomplex in Argenteuil, waar diverse vuurwapens en explosieven werden gevonden © EPA

Nederlanders opgepakt na dna-match met IS-wapens in Frankrijk

Drie Nederlanders waarvan dna-sporen zijn gevonden op vuurwapens die werden gevonden in een IS-schuilplaats in de Parijse voorstad Argenteuil zijn gisteren aangehouden. De politie pakte een 26-jarige Groninger en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op. Een 53-jarige derde en reeds gedetineerde verdachte werd in zijn cel in Zaanstad aangehouden.

Volledig scherm
De straten rond het complex in Argenteuil werden hermetisch afgesloten. © AP

Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een appartement in Argenteuil dat door Islamitische Staat als schuilplaats werd gebruikt. In de flat, die door de Franse jihadist Réda K. was gehuurd, werden vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, dertig kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden.

K. werd op de dag van de inval aangehouden. Op Eerste Paasdag van 2016 werd in Rotterdam-West een tweede terreurverdachte, Anis B., aangehouden. In de kelderbox van zijn woning vond de politie 45 kilo munitie. Het ging om patronen die in Kalasjnikovs worden gebruikt. K. en B. zouden volgens de Franse justitie in Syrië samen actief zijn geweest voor IS. Er waren in maart 2016 geen aanwijzingen dat er een aanslag in Nederland zou plaatsvinden.

Anis B. zou samen met de in Frankrijk opgepakte Reda K. een aanslag hebben willen plegen tijdens het EK aldaar. Twee Algerijnen en een groep wapenhandelaren worden vervolgd wegens het fasciliteren van terreur. In december werd in Rotterdam een 30-jarige man aangehouden, die ervan werd verdacht een terroristische daad voor te bereiden. In zijn woning werden een Kalasjnikov en twee volle patroonhouders gevonden.

Gezamenlijk politieonderzoek

Volledig scherm
Forensisch experts betreden het pand in Argenteuil na de inval door de politie. © REUTERS

Nederland leverde B. uit aan Frankrijk, waar hij volgend jaar met een groot aantal medeverdachten terecht zal staan. De Franse justitie was ervan overtuigd dat met de vondst van het wapentuig een nieuwe aanslag was voorkomen. Er volgde een gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie- en justitiediensten.

Daarbij rees ook de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland. Op en in de in Argenteuil gevonden vuurwapens werd dna aangetroffen. Het erfelijke materiaal leverde in de Nederlandse dna-databank een match op met de gisteren aangehouden mannen. Een 22-jarige vierde verdachte, die vanwege een geweldsmisdrijf vastzit, wordt door de politie nog ondervraagd.

De woningen van de verdachten in Groningen en Rotterdam werden tijdens de aanhouding doorzocht, alsook een hotelkamer in Schinnen en cellen in Zaanstad en Sassenheim. Daarbij werden computers, gsm-telefoons en aantekeningen in beslag genomen. In de Groningse woning troffen agenten een geweer en pistool aan. De aangehouden mannen zitten in beperking en worden later deze week voorgeleid.