Nederlanders steeds langer én steeds zwaarder

VIDEONederlanders worden steeds langer. De gemiddelde Nederlandse man is nu 1,81 meter, dat is bijna 3,8 centimeter langer dan in 1981. Vrouwen zijn nu gemiddeld 1,67 meter, anderhalve centimeter langer dan in 1981.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert. Opvallend is dat mannen sneller langer worden dan vrouwen. De gemiddelde man is nu bijna 14 centimeter langer dan de gemiddelde vrouw. Dat verschil is sinds 1981 met 2,3 centimeter toegenomen. 

De gemiddelde lengte van een Nederlander verschilt ook per provincie. Limburgers zijn het kleinst, gevolgd door Brabanders. Ze zijn gemiddeld drie centimeter korter dan inwoners van Groningen en Friesland, de langste Nederlanders. Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter dan mensen met een Nederlandse achtergrond. 

Volledig scherm
Nederlanders worden steeds langer en dikker. © Shutterstock

Gewicht

De toenemende lengte van Nederlanders heeft nog een ander gevolg, we worden ook zwaarder. Vrouwen worden wel zwaarder dan mannen: per toegenomen centimeter lichaamslengte is de Nederlandse man 2,3 kilo zwaarder geworden. Voor vrouwen is dat 4,7 kilo per toegenomen centimeter.

Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo.  Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters. Gewichten van ruim boven de 100 kg zijn geen zeldzaamheid, vooral bij mannen, maar ook bij vrouwen komt dit voor.

Volledig scherm
Lengte en gewicht van Nederlanders. © Thijs Unger.