Volledig scherm
Protesten in Amsterdam tegen de Russische wet die 'homopropaganda' verbiedt © ANP

Nederlanders voor rechter om 'homopropaganda'

Drie Nederlandse documentairemakers zijn vandaag in Rusland gearresteerd op verdenking van homopropaganda onder minderjarigen. Vanmiddag moeten zij in Moermansk (Noord-Rusland) voor de tweede maal voor de rechter verschijnen.

Volledig scherm
Kris van der Veen © groningen.nl

De drie zouden bij het maken van een documentaire minderjarigen op een mensenrechtenfestival hebben gevraagd naar hun mening over homoseksualiteit. Dat werd gezien als homopropaganda, iets wat onlangs door in een nieuwe wet door het Russisch parlement werd verboden.

Onder de opgepakte Nederlanders is Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen en voorzitter van de stichting LGBT, die opkomt voor de emancipatie van homo- en biseksuelen. Hij twittert dat  er sprake is van rare procedures, waar veel vraagtekens bij zijn te zetten.

Naast Van der Veen zouden volgens de Russische homobeweging nog twee andere Nederlandse leden van de filmploeg zijn opgepakt. Het drietal krijgt ondersteuning van het Nederlandse consulaat en de homobeweging in Moermansk. Moermansk heeft een stedenband met de gemeente Groningen.

De drie moesten ook een onjuist protocol ondertekenen, meldt Volkskrant-correspondent Arnout Brouwers. De politie zei erbij dat dit 'normaal' is in Rusland.

De vier hebben een boete gekregen van 3000 roebel (zo'n 70 euro), vanmiddag moeten zij voor de rechter verschijnen.

Tegen de omstreden Russische wet die propaganda voor homoseksualiteit onder minderjarigen werd door Nederlandse actievoerders geprotesteerd tijdens het bezoek van president Vladimir Poetin aan ons land.