Volledig scherm
Dakpannen zijn van huizen gewaaid door de storm. © ANP

Nederlanders zien gevaar van storm niet: 'We overschatten onszelf'

Tweederde van de Nederlanders denkt geen extra risico te lopen bij een heftige storm als die van vandaag. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Rode Kruis. Hierdoor zijn zij onvoldoende voorbereid op de mogelijke gevolgen.

Poll

Bereid jij je voor als er een zware storm wordt voorspeld?

 • Ja, ik zorg dat er niets weg kan waaien en haal alvast boodschappen (26%)
 • Ja, je zal maar geraakt worden door een boom: ik blijf de hele dag binnen (8%)
 • Nee, alleen als er code oranje of rood geldt (18%)
 • Nee, het valt toch altijd wel mee (48%)
21174 stemmen

Zo maakt de hulporganisatie zich onder meer zorgen over het feit dat meer dan de helft van de ondervraagden zijn of haar auto, motor of fiets onder of dicht bij bomen parkeert. Het Rode Kruis raadt daarom aan om 'slim te parkeren': ver uit de buurt van bomen en daken die zijn bedekt met losliggende dakpannen. Het onderzoek werd in december gehouden onder ruim zevenhonderd Nederlanders. Het Rode Kruis kwam met een tiental tips naar aanleiding van de resultaten.

Ook verzekeraars proberen hun cliënten van de gevaren van een storm te overtuigen met allerlei tips op hun websites. Zo adviseert de verzekeringstak van HEMA om alle stekkers uit stopcontacten te halen en doet Univé het met grotendeels dezelfde tips als het Rode Kruis. De Fietsersbond wijst avonturiers op twee wielen expliciet op de gevaren van het rijden langs hoge gebouwen. ,,Pas op voor de windvlagen die je daar kan tegenkomen'', aldus een woordvoerder. Het is volgens de bond daarnaast handig om geen wapperende kleding te dragen, zoveel mogelijk een diepe houding aannemen op de fiets en uitstekende tassen zoals boodschappentassen te vermijden.

Zelfoverschatting

Quote

We zijn onbewust positief ingesteld

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog

Hoe kan het dat we ondanks alle waarschuwingen toch blind lijken voor de gevaren van een storm? Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels heeft het te maken met het verschijnsel 'optimism bias', waardoor we denken dat een negatieve gebeurtenis ons minder snel zal overkomen dan een ander. ,,We zijn onbewust positief ingesteld, waarmee ons brein ervoor zorgt dat we zelfvertrouwen ervaren'', stelt Wessels. ,,Dat zorgt er echter ook voor dat we onszelf overschatten, waardoor we er vanuit gaan dat er niets met ons zal gebeuren.''

Wessels noemt het een 'beschermingsmechanisme van het brein', zodat voorkomen wordt dat de mens alles somber inziet. ,,Maar dat leidt er in gevallen zoals bij de storm toe dat we onszelf overschatten. Hierdoor beschermen we onszelf onvoldoende en gaan we bijvoorbeeld toch de weg op wanneer dat niet per se nodig is.'' 

De eerste westerstorm van 2018 - door de Engelsen Eleanor gedoopt - heeft vandaag al flink huisgehouden. Zo kampt Schiphol met annuleringen en ondervindt het trein- en wegverkeer hinder van onder meer omgewaaide bomen. Lees het laatste nieuws over de storm na in ons liveblog.

De belangrijkste stormtips van het Rode Kruis

 1. Controleer of je ramen en deuren goed gesloten zijn,
 2. Kijk naar je dakpannen en dakgoten en of ze goed vastzitten,
 3. Ruim al je losliggende spullen op die buitenshuis liggen. Denk aan tuinmeubilair, losse potten of achtergebleven parasols,
 4. Zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn. Doe hetzelfde voor je schutting
 5. Sla van tevoren je boodschappen in
 6. Sluit ramen en deuren goed
 7. Parkeer je voertuig slim: ver van bomen en daken met dakpannen. Voor de fietsers: pomp je banden goed op, zodat je band minder veert en de weerstand laag blijft. Draag geen losse regenjacks.