Volledig scherm
Een meisje krijgt zwemles in Den Haag. © anp

Nederlanders zwemmen steeds slechter

De zwemvaaridgheid van Nederlanders neemt zienderogen af. Dat verklaart dat er dit jaar in al drie keer zo veel zwemdoden vielen als in 2012. De komende jaren zal er geen verbetering optreden, voorziet het Mulier Instituut, dat vandaag een groot onderzoek naar zwemmen in Nederland publiceert.

Het groeiende aantal verdrinkingsdoden kan niet worden afgedaan als een 'Polenprobleem' - nadat onlangs in één weekend vijf Polen verdronken in Nederland.  Er is volgens het Mulier Instituut veel meer aan de hand.

De meeste Nederlandse kinderen halen nog wel het A-diploma, en veel van hen ook B, maar de meesten haken daarna af. Het aantal kinderen dat het hele zwem-abc afmaakt, daalt de laatste jaren.

'Door blijven zwemmen is van groot belang', zegt Mariska Hol van het Nationaal Platform Zwembaden. 'Hoe langer je oefent, hoe langer je de vaardigheden blijft beheersen en hoe beter je kunt zwemmen.'

Bij Reddingsbrigade Nederland maakt men zich grote zorgen over de zwemvaardigheid. De warme zomermaanden leverden al zeven jonge verdrinkingsslachtoffers op. Gemiddeld sterven in een jaar vier kinderen in het water.

Meer hierover in het AD van vandaag