Rikus en Jannet Meun-Snoek liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis op Tenerife. Zoon Stefan zoekt mensen die zijn ouders kunnen helpen.
Volledig scherm
Rikus en Jannet Meun-Snoek liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis op Tenerife. Zoon Stefan zoekt mensen die zijn ouders kunnen helpen. © eigen foto

Nederlands echtpaar in kritieke toestand op Tenerife: ‘Mijn moeder kreeg geen lucht meer’

Wie heeft er contacten op Tenerife? Deze dringende oproep doet de 27-jarige Stefan Meun uit Urk. Zijn ouders liggen beide in kritieke toestand in een ziekenhuis op het Canarische eiland, zonder schone kleding en andere basisbehoeften. De familie zit met de handen in het haar en maakt zich met de dag meer zorgen. ,,Mijn moeder is verward, ze zei dat ze nu in een soort kelder zit.’’

Op 9 maart gingen Rikus (55) en Jannet (52) Meun-Snoek op vakantie naar Tenerife. ,,Het was toen nog niet zo erg gesteld met het coronavirus, ze dachten dat het wel kon’', vertelt zoon Stefan. ,,Tenerife was geen getroffen gebied en er was geen negatief reisadvies.’’ Maar na een kleine week kreeg Jannet klachten. De koorts liep op, het hoesten begon en ze werd benauwd. ,,Het was best heftig’’, zegt Stefan. ,,En vlak daarna werd mijn vader ook ziek. De eerste dagen ging het nog wel: ze hadden paracetamol bij zich.’’

Maar al snel ging het steeds slechter. Het hotelpersoneel zette eten voor hun deur, om vervolgens weg te rennen. ,,Ze zaten op een piepklein kamertje in quarantaine, ze moesten binnenblijven’’, vertelt hun aangeslagen zoon. ,,Maar gisteren whatsappte mijn vader dat mijn moeder geen lucht meer kreeg, ze zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.’’ Het korte telefoongesprek dat Stefan daarna had met zijn moeder heeft ervoor gezorgd dat hij zich nu nóg meer zorgen maakt. 

Quote

Ze beschrijft het als een soort kelder, waar ze nu ligt. Niemand spreekt Engels of Nederlands

Stefan Meun

,,Ze is verward,  ze weet niet meer waar ze is. Ze beschrijft het als een soort kelder, waar ze nu ligt. Niemand spreekt Engels of Nederlands. Ze vertelde ook dat ze geen water kreeg’’, vertelt hij emotioneel. Zijn vader ligt ‘iets verderop'. ,,Wat dat precies betekent weet ik ook niet. Volgens mij zijn ze wel in hetzelfde ziekenhuis. Ze bellen met elkaar om contact te houden, maar ook hij wordt steeds zwakker nu. Het gaat echt niet goed.’’

Dringende oproep

De vlucht van Tenerife naar huis vertrok gisteravond zonder Rikus en Jannet. ,,Omdat ze in kritieke toestand lagen konden ze niet mee. Dit kan wel een paar weken duren.’’ Daarom doet de Urker een dringende oproep aan iedereen die contacten heeft op het eiland, zodat zijn ouders wat hulp kunnen krijgen. 

,,De koffers liggen nog in het hotel. Ze hebben geen schone kleding, geen telefoonoplader - dat zou ook erg handig zijn om contact te blijven houden. Het gaat echt om de basisbehoeften.’’ De neef van Stefan, Leen Snoek, heeft ook een oproep op Facebook geplaatst - deze wordt momenteel veelvuldig gedeeld.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”