Het huis aan de Ebbingestraat in Hoogeveen, beklad met grote leuzen
Volledig scherm
Het huis aan de Ebbingestraat in Hoogeveen, beklad met grote leuzen © AD/Gerrit Boer

Nederlands gezin niet welkom in Molukse wijk

UpdateInwoners van de Molukse wijk in het Drentse Hoogeveen willen dat hun wijk 100 procent Moluks blijft. Een huis waar een Nederlands gezin zou komen te wonen, is beklad met de tekst 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.

Quote

Dat er alleen Molukkers wonen is al heel lang geleden afgespro­ken. Men hecht er heel erg aan die gemeen­schap zo te laten

Loco-burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Hoogeveen

De woningcorporatie heeft het Nederlandse gezin nu 'dringend geadviseerd ergens anders te gaan wonen'. ,,Dat gaan ze ook doen,'' zegt Bert Moormann, directeur van woningcorporatie Domesta.

Begrip
Opmerkelijk is dat het gemeentebestuur, ondanks het vandalisme, begrip heeft voor de actie en de gevoelens van de Molukkers. Locoburgemeester Anno Wietze Hiemstra vindt dat 'de Molukse wijk Moluks moet blijven'.

,,Het is maar een kleine wijk waar al meer dan een halve eeuw alleen maar Molukkers wonen die heel goed geïntegreerd zijn. Dat er alleen Molukkers wonen is al heel lang geleden afgesproken. Men hecht er heel erg aan die gemeenschap zo te laten. Los van de vraag of dat juridisch kan.''

Dat er nooit andere mensen dan Molukkers zijn komen te wonen, voor zover Hiemstra weet, komt omdat er altijd alleen belangstelling was vanuit Molukse hoek. Dat was bij dit huis niet het geval.

'Oude afspraken'
Ook directeur Moormann beroept zich op oude afspraken over de 51 jaar oude wijk die ooit speciaal is gebouwd voor Molukkers. Volgens diezelfde 'oude afspraken' mag de corporatie de woning 'aan anderen' aanbieden als er geen belangstelling is vanuit Molukse hoek. ,,Maar we hadden niet verwacht dat dat tot zo veel commotie zou leiden,'' zegt Moormann.

Het huis in de Ebbingestraat werd beklad nadat bekend werd dat er niet-Molukkers zouden komen.

Quote

Dit heeft de corporatie achter onze rug om gedaan

Secretaris Melanie Tuasuun van de bewonerscommissie

Verhit
De sfeer op straat is verhit. Volgens de Molukse gemeenschap is een en ander op 'slinkse wijze' gebeurd. Secretaris Melanie Tuasuun van de bewonerscommissie vindt dat het huis best aan Molukkers is te verhuren. ,,Dit heeft de corporatie achter onze rug om gedaan. We hebben niet de mogelijkheid gekregen om naar alternatieven te kijken. Die huurwoning is zeker te verhuren aan Molukkers.'' Volgens Tuasuun is de wijk hun 'erfgoed'.

Zowel locoburgemeester Hiemstra als directeur Moormann geven toe dat het ze het beste lijkt als de wijk Moluks blijft. ,,We gaan kijken of dat juridisch kan en hoe oude afspraken in een nieuw jasje kunnen worden gegoten,'' zegt Moormann.

Komende dinsdag is met alle partijen een gesprek op het gemeentehuis.

Duindorp
Een 'omgekeerde' situatie in de Haagse wijk Duindorp leidde eerder dit jaar tot landelijke commotie. Toen kreeg een Marokkaanse jongeman, Kemel Boukich (24), een huis toegewezen in de overwegend 'witte' wijk Duindorp. Voordat hij er kwam wonen, vlogen de stenen door de ruiten.