Volledig scherm
Premier Rutte onderhandelt in het Catshuis over een nieuwe begroting voor 2013. © anp

Nederlands tekort lager dan voorspeld

UpdateHet Nederlandse overheidstekort is in 2011 uitgekomen op 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Daarmee is het tekort kleiner dan het Centraal Planbureau (CPB) had voorspeld. Het CPB ging in de laatste raming uit van een tekort van 5 procent. In 2010 bedroeg het gat op de begroting 5,1 procent.

De staatsschuld van Nederland nam vorig jaar toe tot 65,2 procent van het bbp. Het tekort en de schuld waren daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar hoger dan de Europese norm.

Gemeenten
Het lagere tekort dan een jaar eerder was volgens het CBS vooral te danken aan de Nederlandse gemeenten. Hun tekorten namen met 1 miljard af, tot iets boven de 3 miljard euro, door forse bezuinigingen op de uitgaven.

Het rijk kwam 17 miljard euro tekort. Volgens het CBS waren er 0,9 miljard euro extra aan uitgaven aan met name de zorgtoeslag, en 1,4 miljard minder inkomen uit dividend van De Nederlandsche Bank. De schuld steeg ook door leningen van bijna 3 miljard euro aan eurolanden met financiële problemen.

Door teruggelopen consumentenbestedingen kwam er minder geld aan btw-inkomsten de staatskas binnen. Ook werd er minder verdiend doordat de overdrachtsbelasting halverwege vorig jaar werd teruggebracht van 6 tot 2 procent. De teruggelopen inkomsten werden gecompenseerd door minder uitgaven. De Staat ontving 5 miljard euro uit terugbetalingen van staatssteun door ING en Aegon.