Volledig scherm
De Nederlandsche Bank in Amsterdam. © ADN Beeldredactie

Nederlandsche Bank huurt hackers in om banken aan te vallen

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat met een team hackers digitale testaanvallen uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen. Dat zegt bestuurder Petra Hielkema van DNB tegen het Financieele Dagblad. Het programma krijgt de naam Tiber.

Volgens Hielkema, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur, zijn aanvallen op de financiële sector een dagelijkse aangelegenheid. ,,Je moet constant op je qui vive zijn, altijd met de laatste ontwikkelingen meegaan. Omdat de deelnemende partijen aan Tiber de resultaten met elkaar delen, kunnen we de cyberweerbaarheid versneld vergroten."

Hackers

De bedoeling van het programma is dat onder de vlag van DNB een team van hackers van gerenommeerde cybersecuritybedrijven opdracht krijgen in te breken bij een financiële instelling. Met de tests moeten de financiële instellingen zich voorbereiden op eventuele aanvallen in de toekomst van georganiseerde misdaad en natiestaten.

De Nederlandsche Bank in Amsterdam is zelf nog afhankelijk van fysieke bewaking. In de kluis van het pand ligt 31 procent van de Nederlandse fysieke goudvoorraad opgeslagen. De rest is in het buitenland (New York, Ottawa en Londen). In de kelder van het pand aan het Frederiksplein in Amsterdam liggen nu nog zo'n 15 duizend goudstaven,  samen bijna 7 miljard euro waard. Het goud zal ergens in 2022 verhuizen naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in de gemeente Zeist.