Volledig scherm
Jean-Jacques van Belle leeft nog. © ANP

Nederlandse bladenmaker plaatste eigen overlijdensadvertentie, maar blijkt springlevend

Jean-Jacques van Belle leeft nog. De oprichter van Holland Herald, het inflightmagazine van KLM, blijkt in december zelf zijn overlijdensadvertentie te hebben laten zetten in enkele kranten. Dat schrijft NRC. De krant sprak hem in Albanië.

In de laatste zaterdagkrant van het NRC in 2018 staat midden tussen de overlijdensadvertenties een foto van een man die een tijdschrift leest. Boven de foto staat de tekst: ‘Bij de les. In het anatomielokaal, eigen regie - einde verhaal.’ Onder de foto staat de naam van de man op de foto: ‘Jan-Jacques van Belle’ met daarna zijn geboortedatum én zijn datum van overlijden. ‘23-12-2018'. 

Maar Jan-Jacques ís helemaal niet dood. Hij leeft, en verblijft in een hotel in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Een journalist van NRC, die in Tirana woont, zocht hem daar op. De journalist kwam er via zijn vrouw, die bij de Nederlandse ambassade in Tirana werkt, achter dat Van Belle nog leefde. 

Eigen regie

Het nieuws over het overlijden van Van Belle werd op 26 december 2018 gedeeld door persbureau ANP. Het Parool plaatste vervolgens het bericht op hun site, waarna het ook op de site van deze krant verscheen. Ook werd in een Schotse krant een uitgebreide biografie over zijn leven geplaatst, geschreven door zijn oud-collega en goede vriend Rick Wilson, die eveneens in de veronderstelling was dat Van Belle was overleden. 

Tegen NRC vertelde van Belle deze week dat hij ‘eigen regie’ wilde over het einde van zijn leven, en daarom pillen innam waarvan hij dacht dat ze dodelijk waren. ,,Maar ik werd gewoon weer wakker.’’ Waarom hij naar Albanië is gegaan kan hij niet echt uitleggen. „Het goedkope Transavia-ticket heeft vast ook een rol gespeeld.’’

Van Belle denkt nu na over wat hij nog met zijn leven wil doen. Eventueel vertrekt hij om bij een van zijn twee zonen in Mexico of Dubai te gaan wonen. 

Holland Herald was vandaag niet beschikbaar voor een reactie. In de laatste editie van het tijdschrift wordt niks over het overlijden van Van Belle gemeld.