Nederlandse gevangene kost 250 euro per dag
UpdateMensen die in een Nederlandse gevangenis zitten kosten veel vergeleken met die in andere Europese landen. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) de vierde plek in Europa in. De gemiddelde prijs van een gedetineerde is 51 euro. De gevangenen in Moldavië zijn met een kostprijs van 6 euro per dag het goedkoopst.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit cijfers over het gevangeniswezen in 2016 van de Raad van Europa, die vandaag werden gepresenteerd in Brussel. De Nederlandse gevangenen zijn daarmee ook 20 procent duurder dan in 2012. Toen bleek uit onderzoek van de Raad dat een gevangene gemiddeld 202 euro kostte. Destijds stond Nederland op de vijfde plek.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie betwist overigens dat de kosten per gevangene hoger zijn geworden. In de begroting van het ministerie wordt in elk geval met andere cijfers gerekend. Die berekeningen laten een ander beeld zien dan de cijfers van de Raad van Europa. Onder staatssecretaris Fred Teeven werd bezuinigd op het gevangeniswezen.
Wel is het aantal gevangenen tussen 2012 en 2016 sterk gedaald, van ruim 12.000 naar ongeveer 9.000. Dat kan verklaren waarom de kosten per gevangene - bij de Raad van Europa in elk geval - toenemen.
In de kosten zijn onder meer uitgaven aan veiligheid, gezondheidszorg, administratie, voedsel, ondersteuning en reïntegratie verwerkt. Nederland telt 1,7 gevangenen per gevangenismedewerker.
Bijna een op de vijf gevangenen in Nederland is van buitenlandse komaf. Van alle gedetineerden was bij ruim 43 procent van de gevallen nog geen definitief vonnis geveld. Alleen in Albanië waren dat er met 50 procent meer.
De gemiddelde straf die in Nederland moet worden uitgezeten is 2,8 maanden. De vier landen waar dat korter is, zijn Zwitserland, Zweden, San Marino en Ierland. Het gemiddelde is 8,5 maanden.
Zelfmoorden
Het aantal zelfmoorden in Nederlandse penitentiaire inrichtingen is relatief hoog. In 2015 pleegden 12,2 per 10.000 gevangen zelfmoord. Daarmee staat ons land op de vijfde plek, na Slovenië, Frankrijk, Zwitserland en België.
Ruim 859.000 mensen zaten op 1 september 2016 in een gevangenis in een van de lidstaten van de Raad van Europa, Rusland niet meegerekend. Dat komt neer op één gevangene per 741 inwoners, een lichte stijging vergeleken met 2015. In totaal werd meer dan 18,8 miljard euro uitgegeven, maar niet alle 47 lidstaten hebben cijfermateriaal ingeleverd.
Verder in het nieuws
-
Blunder energienota Nibud: Wij hebben de juiste cijfers, meeste Nederlanders gaan er écht op vooruit
Het overgrote deel van de Nederlanders gaat er dit jaar écht op vooruit. Dat zegt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) in reactie op het nieuws dat het kabinet achterhaalde cijfers heeft gebruikt voor de voorspelling van energiekostenstijging. ,,Wij hebben de juiste cijfers gebruikt’’, zegt een woordvoerder van het Nibud. -
Miljoenenjacht-verliezer Arrold mag definitief niet opnieuw spelen
Arrold van den Hurk, de man die door zijn eigen blunder miljoenen misliep bij Linda de Mols Miljoenenjacht, mag het spel niet opnieuw spelen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag besloten in een juridische strijd die al jaren duurt. -
PREMIUM
Mijn goeroe heet Fikkie: dit kunnen we leren van onze huisdieren
Wie zoekt naar levenswijsheden, begint waarschijnlijk niet bij de dierenwinkel of kinderboerderij. Jammer, want dieren zijn uitstekende leermeesters. -
Wat gebeurt er als kabinet Syriëgangers niet ophaalt?
De VS wil dat Nederland haar jihadstrijders terughaalt uit Syrië, nu IS op omvallen staat. Maar druk van Trump of niet: Nederland voelt er weinig voor. -
Nu te zien: de grootste supersneeuwmaan van het jaar
De grootste en felste volle maan van 2019 laat zich vanavond zien. Wanneer de zon net onder is, aan het begin van de avond, is-ie op z’n mooist. Maar waarschijnlijk is de supersneeuwmaan heel de avond in al haar glorie te bewonderen.
-
Ouders Yuri van Gelder willen huis terug na drugsvondst: We zijn al genoeg gestraft
De ouders van topturner Yuri van Gelder hebben vandaag bij de rechter bezwaar gemaakt tegen sluiting van hun huis in Waalwijk vanwege de vondst van 2,4 kilo hennep, begin januari. Ze vinden dat ze door de aandacht in de media en de gevolgen al voldoende worden gestraft. Dat stelt hun advocaat Vincent Poelmeijer. -
video Wiebes: Fout energienota heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor koopkracht
Het kabinet heeft zich te stellig uitgelaten rond de toename van de energierekening. Dat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag in de Tweede Kamer. Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat mensen er dus ook niet op vooruit gaan. -
Politie zoekt verdachte ‘Fano’ voor moord op rapper Feis
In het tv-programma Opsporing Verzocht worden vanavond beelden van de 24-jarige Rotterdammer Silvano M., ook wel ‘Fano’ genoemd, naar buiten gebracht. Hij is de man die er van wordt verdacht op nieuwsjaarsdag rapper Feis te hebben doodgeschoten.