Volledig scherm
Hetty Berg is vanaf 1 april 2020 de nieuwe directeur van het Joods Museum Berlijn (JMB). © JMB

Nederlandse Hetty Berg gaat Joods Museum Berlijn leiden

Hetty Berg, manager en hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, wordt de nieuwe directeur van het Joods Museum in Berlijn. Dat heeft de raad van bestuur van het museum in de Duitse hoofdstad vandaag unaniem besloten.

Hetty Berg (58) begint op 1 april 2020. De voorzitter van de raad van bestuur van het Joods Museum Berlijn, federaal minister van Cultuur Monika Grütters, omschrijft haar als  ‘een internationaal ervaren museumexpert’ die zich al decennialang wijdt aan het overbrengen van de Joodse geschiedenis, cultuur en religie. ,,Als hoofdcurator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam heeft ze met succes haar leiderschap in complexe organisaties getoond. Haar benoeming geeft nieuwe impulsen aan het Joods Museum Berlijn, zowel intern als extern’’, aldus de voorzitter. 

Curator en manager Museumzaken Berg volgt de Duitse Peter Schäfer op. Hij diende in juni zijn ontslag in na een controversiële tweet. Volgens het museum hield hij de eer aan zichzelf om ,,verdere schade’’ voor het museum te voorkomen. Schäfer kreeg vanuit de Joodse gemeenschap veel kritiek op zijn tweet. 

Die had te maken met de pro-Palestijnse beweging Boycots, Desinvesteren en Sancties (BDS). Het Duitse parlement bestempelde haar in mei als antisemitisch. Enkele weken later verscheen op het Twitteraccount van het Joods Museum een bericht waarin werd verwezen naar een artikel dat de motie van de Bondsdag bekritiseerde. #Mustread, stond erbij vermeld.

Daarna barstte een storm van kritiek los. ,,De maat is vol’’, liet Josef Schuster van de Centrale Raad van Joden in Duitsland weten. ,,Het Joods Museum Berlijn lijkt volledig losgeslagen. Onder deze omstandigheden moet men zich afvragen of de term ‘Joods’ nog steeds geschikt is.’’

Achtergrond

Hetty Berg werd geboren in Den Haag, studeerde theaterwetenschappen in Amsterdam en Management in Utrecht. In 1989 begon ze als curator en cultureel historicus in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Sinds 2002 is ze museummanager en hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, waarvan het Joods Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, het Nationaal Holocaust Museum en het Hollandsche Schouwburg Memorial deel uitmaken.

Berg woont samen met de Franse fotograaf Frédéric Brenner, bekend om zijn documentatie van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Zijn werken maken deel uit van de collectie van het Joods Museum Berlijn en worden momenteel ook tentoongesteld in het museum.