Nederlandse hond gekloond voor BNN-programma

VideoBNN heeft voor een televisieprogramma een hond van een Rotterdams stel laten klonen in Zuid-Korea. Volgens de televisiezender is het voor eerst dat een Nederlands huisdier is gekloond.

Volledig scherm
Pipo, zijn baasjes en presentatrice Sophie Hilbrand © BNN
Quote

We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zó veel punten overeen­komt met onze oude hond

Baasjes van Joep
Volledig scherm
In het lab bij Sooam Biotech, het Zuid-Koreaanse bedrijf dat de hond kloonde © afp

In de serie Klonen: Wens of Waanzin reizen Sophie Hilbrand en Bas Haring de wereld over om de stand van zaken te verkennen. De programmamakers hebben een hond laten klonen om ,,het niet bij theoretisch geneuzel te houden en om de discussie nieuw leven in te blazen'', aldus BNN.

Via een oproep op social media kwamen ze bij een Rotterdams stel terecht dat hun 12-jarige Amerikaanse buldog Joep wel wilde laten klonen. Door een klein stukje weefsel van Joep af te nemen heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech een exacte kopie van hun hond gemaakt.

Joep is inmiddels dood, maar zijn baasjes zijn blij met zijn kloon: Pipo. ,,Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn", zeggen zij in De Telegraaf. ,,We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zó veel punten overeenkomt met onze oude hond. Dat is niet te geloven."

Geen goed idee
Huisdieren klonen is verboden in Nederland, maar het is wel toegestaan een gekloond dier te importeren.

De Telegraaf meldt dat dierenwelzijnsorganisaties en Tweede Kamerleden afwijzend hebben gereageerd op het klonen van Joep. CDA, D66, PVV en Partij voor de Dieren vinden 'klonen op bestelling' geen goed idee. Zij vinden niet dat huisdieren genetisch gekopieerd moeten worden.

Vrijdag wordt de eerste aflevering van Klonen: Wens of Waanzin uitgezonden op NPO.