‘Nederlandse IS-vrouw wist van misbruik in Syrië en profiteerde ervan’

Jezidi-slachtofferDrie jaar lang was Layla Taloo een gevangene van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nu vraagt de Jezidi-vrouw om vergelding en gerechtigheid. En voor het eerst linkt ze een Nederlandse Syriëgangster aan de gruwelen tegen haar volk.

Die Nederlandse vrouw, de 24-jarige O., was getrouwd met een IS-strijder die Taloo seksueel misbruikte. De Nederlandse wist daar volgens de Jezidi-vrouw van en deed niets om haar situatie te verbeteren. Ook werd de Jezidi-vrouw gedwongen voor de IS-strijder en zijn vrouw te koken. ,,Ik voelde me een slavin van hen beide", zegt ze in een interview met deze site.

Die verklaring is van belang omdat Nederlandse IS’ers vrijwel altijd verklaren niet te hebben geweten van de gruwelen die het Jezidi-volk door IS zijn aangedaan.

Het is begin 2017 als Layla Taloo denkt dat er eindelijk een einde aan haar ellende komt. Bijna drie jaar lang is ze in handen van terreurgroep IS geweest, gebruikt als slavin door strijders en hun vrouwen. Acht keer is ze doorverkocht op slavenmarkten, keer op keer een nieuwe eigenaar die haar steeds weer verkrachtte en haar twee jonge kinderen mishandelde, zo vertelt ze aan deze site.

Maar nu heeft de ontvoerde Jezidi-vrouw zichzelf met geld van haar familie vrij kunnen kopen. Een sharia-rechtbank van IS heeft het document opgemaakt: ze is geen slavin meer, maar een ‘vrije’ vrouw. Het papiertje kostte 7500 euro en ze moest ervoor doen alsof ze zich bekeerd had tot de islam.

Maar niets is wat het lijkt onder de tirannie van IS.

Om te voorkomen dat Layla wegvlucht uit het kalifaat, dwingt de rechtbank haar alsnog te trouwen met een strijder. De ‘bruidschat’ wordt vastgesteld op 1 dinar. De man die haar wordt toegewezen blijkt een Deense IS’er, Basil Hassan. En, zo ontdekt Layla, hij heeft al een vrouw: de Nederlandse O.