Nederlandse jacht op maffiosi naar nieuw level

VideoDe Italiaanse maffia krijgt in Nederland inmiddels dusdanig voet aan de grond, dat de politie een speciaal team optuigt dat zich volledig richt op de bestrijding ervan. Het gaat informatie vergaren en voortvluchtige maffialeden die zich hier schuilhouden opsporen.

Quote

Daar zag je het hele palet van de maffia: drugshan­del, afpersing, fraude en oplichting

Wilbert Paulissen, hoofd recherche Landelijke Eenheid
Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. Arrestaties van maffiosi in september 2013 in Nieuwegein. Eerder op de dag was een grote maffiabaas uit Italië, Francesco Nirta, al in zijn flat opgepakt. © ANP

Het anti-maffiateam maakt onderdeel uit van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt. Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland.

De Italiaanse maffia is permanent gevestigd in Nederland en houdt zich vooral bezig met drugshandel. Maffia-experts waarschuwen dat de maffia ook sectoren van de Nederlandse economie binnendringt. Zo toonde een onderzoek uit 2015 aan dat een maffiafamilie jarenlang infiltreerde op de bloemenveiling in Aalsmeer. ,,Daar zag je het hele palet van de maffia: drugshandel, afpersing, fraude en oplichting'', zegt hoofd recherche van de Landelijke Eenheid Wilbert Paulissen.

De Nederlandse politie wordt niet dagelijks geconfronteerd met maffialiquidaties, zegt Paulissen. ,,Maar we weten hoe gevaarlijk de Italiaanse maffia kan zijn. We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op.”

Einde aan zorgeloos bestaan

Het anti-maffiateam is het antwoord op jarenlange kritiek uit Italië dat Nederland te weinig deed aan de opsporing van maffialeden. Voortvluchtige kopstukken van de maffia bleken hier een zorgeloos bestaan te leiden. Daar moet een eind aan komen, zegt Paulissen. ,,We hebben met Italië afgesproken dat we elke tip over voortvluchtige maffiosi actief onderzoeken.''

In een interview met deze krant pleit de recherchechef ook voor een onderzoek naar zwaardere Nederlandse wetgeving om georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Volgens Paulissen zou ons land kunnen leren van uiterst effectieve maatregelen in Italië.