Volledig scherm
De 19-jarige Gitte Hessels uit Breda is blij met haar leven. © Shody Careman

Nederlandse jongeren zijn écht gelukkig

Hoe ellendig dichtbij het wereldleed soms ook komt, Nederlandse jongeren (van 12 tot 25 jaar) zijn gelukkig en blij met hun leven. Hun uiterlijk, vriendenkring, baan of studie en leefomgeving, het is allemaal dik in orde. Hooguit de financiën en hoeveelheid vrije tijd kunnen wat beter.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder meer dan 4000 tieners en jong-volwassenen tussen 12 en 25 jaar. Het geluksgevoel ligt met rapportcijfer 8,4 zelfs iets hoger dan hun 'tevredenheid over het leven' (7,9). De verschillen tussen jongens en meiden, mannen en vrouwen en allochtoon of autochtoon, zijn klein.

Uiterlijk
Opvallend is dat jongeren - hoe onzeker ze soms ook lijken - hun eigen uiterlijk een 8 geven. Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven is dat te verklaren uit het feit dat veel ouders hun kinderen zelfvertrouwen meegeven. ,,Als je krijgt te horen dat je er mag wezen, word je ook trots op jezelf.''

Jongens (9 op de 10) zijn nog vaker tevreden met hun uiterlijk dan meisjes (8 op de 10). Maar bij jongens daalt die tevredenheid als ze ouder worden, bij meisjes/jonge vrouwen is dat niet het geval. 
Jongeren geven hun vriendenkring gemiddeld het rapportcijfer 8.

Spannend
Tieners (12 tot 18 jaar) zijn nog ietsje vaker gelukkig dan jong volwassenen (18-25 jaar): 94 procent van de 12- tot 18-jarigen is tevreden met het leven, tegen 87 procent van de 18- tot 25-jarigen. Dat is verklaarbaar, zegt Veenhoven. ,,Je jeugd is onbekommerd en spannend. Daarna neemt je geluksgevoel af, je vrijheid wordt minder, opgroeiende kinderen, je moet je hypotheek nog afbetalen. Maar vanaf je 60ste neemt je geluk weer toe.''

Twee procent van alle ondervraagde jongeren zegt echt ongelukkig of ontevreden te zijn.