Nederlandse kerken: ‘Vrees dat gelovigen afhaken door pandemie’
Nederlandse kerken vrezen dat gelovigen afhaken door de coronacrisis. ,,We moeten straks mensen echt weer gaan mobiliseren om naar de kerk te komen”, stelt Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch.
Dat zei de bisschop vrijdagochtend tijdens een (online) presentatie van een nieuw onderzoek onder tweeduizend leden van de katholieke en protestantse kerk in Nederland. Uit dat onderzoek blijkt dat veel kerkleden niet kunnen wachten totdat de kerkgebouwen weer volledig opengaan en ze de diensten weer fysiek kunnen bijwonen. Maar tegelijkertijd heeft een fors deel van de kerkleden het afgelopen jaar helemaal geen kerkdienst bijgewoond: niet fysiek, maar ook niet online.
,,We hebben zeker vrees dat mensen afhaken”, aldus De Korte. Trinette Verhoeven, classispredikant van de Protestantse Kerk in Nederland in de regio Utrecht: ,,We moeten die mensen vragen: waarom heeft u zich teruggetrokken? Sommige mensen zijn naar een andere gemeenschap overgestapt, maar er is ook onvrede. Als de vrees voor besmetting met corona minder is geworden, kunnen we weer fysiek contact hebben met mensen.”
Religieuze gemeenschappen nemen een aparte positie in tijdens de coronapandemie. Het verbod op bijeenkomsten geldt vanwege de grondwettelijke vrijheid op godsdienst niet voor hen. Waar theaters en voetbalstadions dicht moesten, mochten kerken, moskeeën en tempels openblijven. Wel geldt er een advies van de Rijksoverheid ‘om alle vieringen digitaal te houden en fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken’. Als er dan toch fysieke kerkdiensten worden gehouden geldt het advies 1,5 meter afstand te bewaren en maximaal vijftig mensen toe te laten.
Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer
Uit het onderzoek onder de kerkleden komt naar voren dat maar 29 procent van hen het afgelopen jaar fysiek een kerkdienst bijwoonde. Bijna de helft (48 procent) van hen vindt het gebrek aan fysieke kerkdiensten het grootste religieuze gemis in coronatijd. Dat geldt zeker voor katholieken, zegt De Korte. ,,Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer. Ook wordt in veel parochies na de dienst samen koffie gedronken. Dat missen mensen.”
Online een enorme klus
Verhoeven noemt de coronapandemie ‘een moeilijke tijd’ voor de Nederlandse kerken. ,,Online gaan was een enorme klus. En we vragen ons af: hoe lang duurt dit nog? Mensen hebben een grote behoefte om samen te komen.” Een van de ondervraagden stelt ‘het heel erg te missen om even de kerk binnen te kunnen lopen zonder gedoe of een afspraak’.
Tegelijkertijd geeft 39 procent van de ondervraagden aan het wel fijn te vinden als ook na de coronapandemie de mogelijkheid blijft bestaan de diensten van hun kerk online te volgen of te kunnen terugkijken.
Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege de jaarlijkse actie Kerkbalans, waarbij vrijwilligers geld inzamelen voor hun kerkgemeenschap. Die inkomsten staan onder druk omdat er twee jaar nauwelijks kan worden gecollecteerd tijdens kerkdiensten. Wel maakten leden geld over om hun kerk te helpen digitaal te gaan en te blijven.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet quiz
Rekenwonder (82) wil eigen wereldrecord verbreken: ‘Van rekenmachines word je lui’
De 82-jarige Willem Bouman probeert zaterdag in Eindhoven een zesde wereldrecord te vestigen door vrijwel uit zijn hoofd de derdemachtswortel uit een getal van 36 cijfers te trekken. Voor wie het al niet meer kan volgen: een vraag-antwoordje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Bijna een jaar na de overstromingen, vreest Valkenburg nog altijd het water: ‘Dagen als deze zijn spannend’
Na de verwoestende overstromingen van vorig jaar, vreest de bevolking van Valkenburg nog altijd het water. Zeker als noodweer wordt voorspeld, zoals vrijdag. -
Buurt schrikt wakker van explosie in Amsterdam: ‘Wonder dat niemand gewond raakte’
In Amsterdam-West is vanochtend een explosie op straat geweest waarbij ramen van zeker zeven woningen zijn gesneuveld. Er zijn geen gewonden gevallen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
met video
A2 besmeurd met 33 ton room na botsing tussen vrachtwagen en bestelbus, één zwaargewonde
Bij een ongeval op de A2 bij Den Bosch is een bestelbus achterop een vrachtwagen gebotst. De bestuurder van de bestelbus, een 34-jarige man uit Eindhoven, is zwaargewond geraakt. Door de botsing is de vrachtwagen met 33 ton room leeggelopen over de snelweg. -
PREMIUM
Seksuele intimidatie op kledingplatform Vinted: platform voor ‘engerds’ geworden
‘Wat is je borstomvang?’ Dit is een van de vele vragen die de 23-jarige Celine uit Brabant krijgt op Vinted. Hier blijft het niet bij. ‘Ik wil dat je op mijn gezicht komt zitten’ en ‘ik betaal je 50 euro als je gebruikt ondergoed opstuurt dat sterk ruikt’. Dit zijn een paar berichten waar de 26-jarige Andreea uit Maastricht mee te maken krijgt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.