Volledig scherm
Lotte Verbeek. © bruno

Nederlandse Lotte Verbeek liep nét rol Bondgirl mis

INTERVIEWDe Nederlandse actrice Lotte Verbeek heeft een hoofdrol gekregen in de Amerikaanse sf-serie Outlander. Zij speelt een vrouw in de 18e eeuw die vanwege haar kennis van geneeskrachtige kruiden voor heks wordt aangezien. Het ANP stelde zes vragen aan de actrice en ontdekt dat de Nederlandse nét de rol van Bondgirl misliep.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Carice van Houten. © bruno
Volledig scherm
© bruno

Hoe gaat het met je? Je woont nu bijna een jaar in Los Angeles.

Ik ben in januari naar Los Angeles gegaan en ben daar eigenlijk continu aan het werk geweest. Ik heb heel veel audities gedaan, en gezorgd dat ik goede showreel heb die mijn agent op kan sturen naar producenten en regisseurs. Dat is een soort sneeuwbal geworden die nu tot de rol in Outlander heeft geleid. Dit is echt een enorm project, dat had ik in het begin helemaal niet door. Ik reis dit weekeinde naar Glasgow waar we gaan draaien.

Carice speelt in Game of Thrones ook een tovenares. Is dat de nieuwe typecasting voor Nederlanders in Hollywood?

Die vergelijking durf ik niet te maken. Ik wil Geillis, die ik ga spelen, ook niet direct een heks noemen. Outlander gaat over tijdreizen: zij is een kind van de jaren zestig van de vorige eeuw en houdt zich heel hippieachtig bezig met kruiden en specerijen. Als zij in het Schotland van 1750 belandt, wordt ze direct aangezien voor heks. Maar dat was je toen al snel als je een verkeerde huidskleur had of te licht werd bevonden.

Ben je überhaupt een fan van sciencefiction?

Ik heb me er eigenlijk nooit in verdiept, of heb me nooit specifiek geroepen gevoeld om dat soort films of series te gaan maken. Maar het leuke van Hollywood is dat ze daar meer kunnen maken dan in Nederland, en dus ook meer verschillende soorten genres: the sky is the limit. En ik moet zeggen dat het gegeven van Outlander mij wel direct intrigeerde. Science-fiction prikkelt je fantasie enorm, merk ik.

Jij leeft nu het leven waar veel jonge Nederlandse acteurs van dromen. Waarom is het jou wel gelukt?

Ik wilde dit echt heel graag en werk daar keihard voor. Ik heb maandenlang intensief getraind in The Actors Studio, een besloten club van method acting-acteurs die samen met elkaar trainingssessies houden. Dat ik in de historische serie The Borgias zat, heeft wel erg geholpen mijn naam onder de aandacht te brengen. Bij acteren komt echt veel meer kijken dan alleen het voor de camera staan. Mijn agent investeert enorm in contacten en netwerken en het zoeken van werk. Je moet goed voor ogen houden wat je precies wilt. En vooral een engelengeduld hebben.

Je bouwt nu carrière op in Hollywood. Zijn we je kwijt in Nederland?

Ik heb eigenlijk nooit het gevoel gehad dat Nederland mij echt heeft gehad. Veruit mijn meeste werk heb ik in het buitenland gedaan. Niets ten koste van Nederland, maar ik heb mij altijd meer een immigrant gevoeld. Ik wilde van jongs af aan al in het buitenland wonen en werken. Nederland voelt voor mij ook niet echt als thuis: het is altijd heel onwennig als ik hier een paar weken ben om vrienden en familie op te zoeken.

Je hebt de afgelopen twee jaar heel veel audities gedaan. Klopt het dat je bij de laatste drie actrices zat voor de rol van Bondgirl in Skyfall?

Ja, dat klopt. Wie had dat ooit gedacht hé? Ik was er echt heel erg dichtbij. Het was niet perse een doel voor mij om een keer in een Bondfilm te spelen. Maar als je dan toch de kans krijgt, ben je gek als je het niet probeert. En ik had heel graag met Javier Bardem en regisseur Sam Mendes willen werken. Ik heb Mendes ook ontmoet, en hij heeft mij zien spelen. Je hoopt toch dat je ergens in zijn hoofd blijft zitten en dat hij bij een volgende casting misschien toch nog even aan mij denkt.

Volledig scherm
© bruno