Volledig scherm
Arnaud Beltrame, held van Trèbes. © AFP

Nederlandse politie buigt diep voor Franse agent die leven opofferde

De Franse agent die bij de aanslag afgelopen vrijdag in Trèbes zijn eigen leven opofferde om dat van een ander te redden, is niet alleen in zijn vaderland een nationale held. Nederlandse agenten leven massaal mee en prijzen hem voor zijn moed.

Volledig scherm
Richard Lizurey. © AFP

‘Arnaud Beltrame, held van Trèbes. Laten we deze naam nooit vergeten.’ Het bericht met een foto van de officier van de Franse Gendarmerie gaat afgelopen dagen viraal op sociale media en is afkomstig van drie goed bevriende agenten uit Midden-Nederland. Op Facebook vragen ze met de verkoop van speciale armbanden al jaren aandacht voor geweld tegen politieagenten, maar nog niet eerder maakte een zaak zo veel los als nu.

Honderden mensen delen nu hun eerbetoon voor de man die zich vrijwillig liet gijzelen en daarmee het leven redde van een caissière van supermarkt Super U. De vrouw werd door aanslagpleger Radouane Lakdim afgelopen vrijdag als laatste onder schot gehouden. Na de uitruil schoot ‘de soldaat van IS’ vier keer op Beltrame en verwondde hem met een mes. De agent overleed later in het ziekenhuis. Hij werd 45 jaar.

Heldendaad

De heldendaad roept bij heel veel agenten in Nederland veel emoties op. ,,Hoe groot is je toewijding als politieman en wat voor een held ben je als je de plaats van een gegijzelde inneemt en het daardoor met de dood moet bekopen. Luitenant-kolonel Arnaud Beltrame deed het’’, reageert het Team Parate Eenheid bij de politie Rotterdam.

,,Waar anderen een stap terug doen, doen wij het tegenovergestelde! Onze gedachten zijn bij de familie en collega's van Arnaud’’, zegt wijkagent Ronald Mul van het Zuidplein in dezelfde stad.

Het is een daad om kippenvel van te krijgen, zegt ook politie-agent Julian Steenbeek van het armbanden-initiatief Thin Line Bracelets. ,,Probeer het je maar eens voor te stellen. Je zegt thuis gedag voor een nieuwe werkdag en dan loopt het zo bizar af. Dat is gewoon niet voor te stellen.’’

Dapperheid

Beltrame betaalde de allerhoogste prijs voor zijn dapperheid. Iets dat niet alleen grote bewondering oogst, maar ook leidt tot diepgaande gesprekken op de werkvloer. Want wie zou hetzelfde doen? Zo’n scenario staat niet beschreven in de handboeken van de politie. En er is ook geen korpschef die dit van zijn mensen vraagt. 

,,Agenten doen een stap naar voren, waar anderen een stap terug doen’’, laat plaatsvervangend korpschef Henk van Essen in een reactie weten. ,,De eigen veiligheid en de veiligheid van anderen staat daarbij vanzelfsprekend voorop. De situatie zoals afgelopen vrijdag in Frankrijk typeert de motivatie van politiemensen om, ongeacht het gevaar, die stap naar voren te zetten. Dat laat zich niet omschrijven in een protocol of werkinstructie. Dat verdient groot respect.’’

Quote

Agenten doen een stap naar voren, waar anderen een stap terug doen

Henk van Essen

Dilemma voor elke politieman

Volledig scherm
© AFP

Wijkagent Mul weet niet wat hij zelf zou doen in zo'n situatie, zegt hij eerlijk. ,,Ik ben niet voor niets politieman. Heb ook een drijfveer. En misschien giert er zo veel adrenaline door mijn lijf dat ik hetzelfde zou doen als deze Franse agent. Maar ik heb ook een gezin en misschien denk ik op zo’n moment wel: het is goed.’’

Het is dit levensgrote dilemma voor elke politieman en de dramatische afloop waarom deze zaak zo veel los maakt in Nederland, denkt Mul. Woensdag, als er een nationaal eerbetoon in Frankrijk is voor Beltrame, zullen er dan ook hier agenten stil willen staan bij deze gebeurtenis. De korpsleiding laat weten dat die mogelijkheid er is. Ook gaan op alle hoofdbureaus de vlaggen halfstok en reist er mogelijk een delegatie van de Nederlandse politie af naar Frankrijk voor de ceremonie.