Volledig scherm
Kim van Norren. Inzet: De brief van Obama © Privéfoto

Nederlandse schilder verguld met brief van Obama

Kim van Norren kon haar ogen zaterdag niet geloven toen er een brief van het Witte Huis op de mat plofte. In juni stuurde de kunstenaar een brief naar Obama, maar een een reactie liet lang op zich wachten. ,,Ik had een antwoord van Obama al niet meer verwacht", aldus de blije kunstenaar.

Quote

Hoeveel Nederlan­ders zullen er een brief van het Witte Huis hebben gehad?

Kim van Norren - Kunstenaar

De 35-jarige beeldend kunstenaar uit Kampen maakte in 2012 al een vijftal kunstwerken met uitspraken van, toen nog presidentskandidaat, Obama die hij deed in 2008. ,,Ik was geboeid door zijn speech. Hij pareerde een opmerking, dat hij enkel mooie woorden uitsprak, met vijf historische uitspraken uit het verleden. Ik werd zo geraakt door de felheid van Obama. Zo van mij pak je die woorden niet af: 'I have a dream!'"

Volledig scherm
'I have a dream' (2012). Barack Obama (orig. M.L.King) 140 x 140 cm. Acryl-katoen. THE EKARD COLLECTION. © Kim van Norren


Van Norren kon, dankzij een geldprijs die ze kreeg van Sieger White Stichting, een app en een boek maken van haar werken met de titel 'You tell me words don't matter?'. Daarin kwamen ook de vijf doeken geïnspireerd op de uitspraken van Obama. Ze vatte het plan op om de monografie naar het Witte Huis op te sturen. ,,Ik pakte het boek deed er een roze lintje omheen en plakte er nog een roze stickertje op. Ik dacht 'laat ik er maar wat van maken.'" Op internet zocht Van Norren vervolgens het adres van de ambtswoning van de president op.

,,Normaal ben ik heel bescheiden, maar ik weet dat Obama van kunst houdt." De kunstenaar vond het best een beetje spannend. ,,Ik was bang om een persoonlijke reactie te krijgen, maar stuurde het boek toch aan de president zelf. Ik heb een brief erbij gedaan aan het secretariaat met de vraag of het boek op het bureau van Obama terecht mocht komen. Hij heeft hem echt gelezen."

Volledig scherm
© Kim van Norren
Volledig scherm
'All men are created equal' Barack Obama (orig. Thomas Jefferson) 140 x 140 cm. Acryl-katoen. Courtesy Cokkie Snoei. © Tiepes Fotografische Vormgeving

Persoonlijke brief
Na bijna drie maanden had de kunstenaar de hoop op een antwoord bijna opgegeven. Maar zaterdag was daar eindelijk een brief met het watermerk van het Witte Huis: ,,Ik zag de envelop, die was heel dun. Ik dacht dat er een kartonnetje in zou zitten met een foto van Obama met daarbij de mededeling dat de president geen tijd had gehad om een persoonlijk antwoord te sturen." Maar in plaats daarvan kreeg Van Norren tegen haar verwachting in een persoonlijke brief. ,,Kort maar heel inhoudelijk. Je kunt uit zijn woorden opmaken dat hij mijn brief ook echt gelezen heeft. En er stond een handtekening onder. De inkt daarvan is door het papier heen gedrukt."

Van Norren is in haar nopjes met de brief. ,,Hoeveel Nederlanders zullen er een brief van het Witte Huis hebben gehad?" Wat ze er mee gaat doen weet ze nog niet. ,,Mijn man wil hem inlijsten en mijn zoon wil hem mee naar school nemen. Maar dat kan hij vergeten, de brief is nu nog ongekreukt Er staat een foto van op Facebook, dus de juf kan hem zo op het digibord laten zien."

Van de vijf werken die Kim gemaakt heeft na de speech van Obama, zijn er nog twee te koop bij Cokkie Snoei in Rotterdam. ,,Ik had gehoopt dat Obama misschien het doek met de uitspraak 'All men are created equal" zou kopen', dan had hij die in het Witte Huis op kunnen hangen voor zijn opvolger, die hoogstwaarschijnlijk blank is."

Het boek met de kunst van Kim van Norren is online te koop of te verkrijgen via de betere boekhandel.

Volledig scherm
De brief van Obama © Kim van Norren