Volledig scherm
De Nederlandse staatsschuld is in het eerste kwartaal gestegen tot 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp). © ANP XTRA

Nederlandse staatsschuld gestegen tot 72 procent bbp

De Nederlandse staatsschuld is in het eerste kwartaal gestegen tot 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

De staatsschuld lag daarmee flink hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de schuldenlast 66,7 procent van het bbp. De schuld blijft echter ruim onder het gemiddelde van alle eurolanden. Dat lag in het eerste kwartaal met 92,2 procent 4 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

Griekenland kampt nog altijd met veruit de hoogste staatsschuld in de eurozone. De schuldenberg komt daar overeen met 160,5 procent van het bbp, de som van alle goederen en diensten die in het land worden geproduceerd. Italië en Portugal volgen met een schuldenlast van circa 130 procent. In Duitsland lag de schuld met 81,2 procent op nagenoeg hetzelfde peil als in het eerste kwartaal van 2012.