Nederlandse stormvideo's miljoenen keren bekeken in het buitenland

videoNederland is weer een stukje beroemder geworden sinds de bijzonder zware storm van gisteren. Filmpjes van vallende mensen, vliegende fietsen en bewegende DIXI-toiletten werden online massaal bekeken. 

Denk aan de bizarre video van de vliegende voetgangers tijdens een zware rukwind in Den Bosch. Van Al Jazeera, The Weather Channel (1.6 miljoen keer bekeken) tot zelfs de Verenigde Naties en Reddit (minstens een miljoen views): het filmpje van een man en vrouw die gisteren letterlijk omver werden geblazen op een plein in Den Bosch, gaat heel de wereld over. Via sociale media hebben miljoenen  mensen kunnen zien hoe de slachtoffers vlakbij het Paleis van Justitie door de harde wind werden meegesleurd. 

Twijfels over echtheid stormfilmpje

Bovenstaande compilatievideo vanaf 40 seconden.

Veel mensen zeggen medelijden te hebben met de pechvogel die keihard onderuit ging in Den Bosch, maar er zijn ook andere geluiden: is deze valpartij wel het gevolg van pech? Of zit er meer achter?

Gerard Wilenga, voormalig stuntman met dertig jaar ervaring, vermoedt dat Nederland collectief voor de gek is gehouden. ,,Ik denk dat dit allemaal in scène is gezet.” Daarin staat Wilenga niet alleen. Ook sommige lezers van deze krant en gebruikers op sociale media twijfelen over de echtheid van het filmpje.

Hoe kan iemand immers met zo’n snelheid en kracht gelanceerd worden? Hoe kan hij zo ver door rollen, terwijl de vrouw op de achtergrond meteen stil ligt? Hoe kan het dat die drie jongens op de achtergrond gewoon rond kunnen lopen? En staan ze de pechvogel nu op te wachten, alsof ze wisten wat er ging gebeuren? Of lopen ze toevallig langs?

Aan de man in kwestie kunnen we het helaas niet vragen: hij wil onder geen beding reageren. Ook de maker van het filmpje hult zich in stilzwijgen. Zijn ze geschrokken, of is hier sprake van een uitzonderlijk goede grap? De tot nu toe beste viral van 2018?

Maar ook de vliegende fiets in Den Haag trekt veel bekijks. Op de social media-site Reddit (1.66 miljard jaarlijkse bezoekers) is het filmpje van een man die met fiets en al wordt weggesleurd over de Haagse straten al ruim 330.000 keer bekeken. Ook het loskomende dak en het DIXI-toilet dat aan de wandel ging dankzij de harde wind, zijn regelrechte hits. De Reddit-gebruikers komen in ieder geval tot één conclusie: the flying dutchmen is back

Schade

De storm zelf - waar code rood voor werd afgegeven - heeft bijzonder veel schade veroorzaakt, zo'n 90 miljoen euro. Het gaat daarbij alleen nog maar om de schade aan woonhuizen en auto's, aldus de brancheorganisatie.

Ter vergelijking: de storm die Nederland het nieuwe jaar inwaaide op 3 januari zorgde voor zo'n tien miljoen euro schade. Dat zei het Verbond van Verzekeraars toentertijd. Toen werd gesproken over een 'redelijk zware storm'. Over heel het jaar wordt meestal gerekend op zo'n 50 miljoen euro aan stormschade. Dat gemiddelde zijn we nu - voor 2018 - al gepasseerd.

Volledig scherm
Ook in Den Haag waaide het hard © Still video
Volledig scherm
Foto van het Kuinderbos in Emmeloord. Ruim 1200 naaldbomen waaiden daar gisteren om tijdens de zware storm. Veel van de wandelpaden zijn onbegaanbaar. © ANP