Nederlandse student in de verdrukking door buitenlandse instroom
Nederlandse studenten zijn steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Door het snel groeiende aantal internationale studenten tellen 210 studies, bijna 10 procent van het totaal, inmiddels meer buitenlandse studenten dan Nederlandse.
Zeventig studies bestaan zelfs voor meer dan driekwart uit internationale studenten, meldt de Volkskrant die cijfers over dit studiejaar heeft opgevraagd bij Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs.
Volgens een analyse van Nuffic volgen in totaal 122.000 studenten uit 162 landen in Nederland een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Bijna 90.000 van hen volgen een volledige studie. Vorig collegejaar telde Nuffic nog 112.000 internationale studenten die lessen volgden in ons land.
Het gaat deels om specialistische masters met kleine studentenaantallen, maar ook om grote bacheloropleidingen met vele honderden studenten. Een deel van de studenten komt voor een uitwisselingsprogramma, maar het merendeel voor een volledige studie.
Aantal verdubbeld
Het aantal buitenlandse studenten is in tien jaar tijd verdubbeld. Dit jaar is er met een totaal van 122 duizend buitenlandse studenten opnieuw een record gebroken. Bij de Technische Universiteit in Delft is het aantal aanmeldingen zo hoog, dat het bestuur een stop heeft ingesteld voor inschrijven van buiten de EU.
De stop is in strijd met de wet, maar het ministerie van Onderwijs heeft toegezegd coulant te zijn. De universiteit kan de enorme aantallen niet aan. Nederlandse opleidingen zijn in trek, omdat ze betaalbaar zijn en hoog staan aangeschreven. Ook bieden de Nederlandse universiteiten steeds meer Engelstalige opleidingen aan.
De laatste maanden klinkt kritiek op de grote instroom van buitenlandse studenten. Men is bang dat de buitenlandse concurrentie studenten bij een opleiding met een beperkt aantal plaatsen verdringen. Niet alleen studenten, maar ook universiteiten zelf trekken aan de bel.
Het is echter de vraag of het ministerie van Onderwijs er veel kan doen. Het weigeren van studenten op basis van nationaliteit is discriminatie. Wie aan de toelatingseisen van een studie voldoet, moet worden toegelaten. Bestuursvoorzitter Tim van der Hagen van de TU Delft gaf onlangs aan dat hij vindt dat Nederlandse studenten voorrang moeten krijgen bij toelating.
Freddy Weima, directeur van Nuffic, vindt dat universiteiten een andere oplossing moeten zoeken. ,,Ik begrijp hun zorgen, maar het is niet goed voor ons imago als we internationale studenten weigeren'', zegt Weima tegen de krant. Volgens Nuffic zijn buitenlandse studenten goed voor de economie en de kwaliteit van het onderwijs.
Volgens de organisatie zijn de internationale studenten nu bij minder dan 10 procent van de opleidingen in de meerderheid. De meeste buitenlandse studenten komen uit Duitsland (22.125), China (4.475) en Italië (4.077).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opleidingen TU Delft kunnen groei niet aan
Honderden studenten kunnen, naar het zich nu laat aanzien, in september niet terecht op de door hen gekozen opleiding aan de TU Delft. De belangstelling voor de opleidingen is veel groter dan de universiteit aankan. Met name de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek is populairder dan ooit. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
82 procent meer internationale studenten aan de UvA
Het aantal studenten dat dit jaar is begonnen met een bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam is, met name door een enorme stijging in het aantal buitenlandse studenten, toegenomen. -
TU/e weet het beste buitenlandse studenten aan Nederland te binden
EINDHOVEN - Ruim vier jaar na hun afstuderen woont en werkt drieëndertig procent van de Europese en veertig procent van de niet-Europese studenten die aan de TU/e hun bul haalden nog steeds in Nederland. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
Maatregelen tegen 'verengelsing': werkstuk mag in het Nederlands
Eindwerkstukken over nationale onderwerpen mogen op de Radboud Universiteit gewoon in het Nederlands worden geschreven. Dat heeft de examencommissie van de Nijmeegse universiteit bepaald. Aanleiding is de ophef over een werkstuk over de dichter Joost van den Vondel, dat geheel in het Engels moest. -
-
-
Verdubbeling van buitenlandse studenten in Nederland
Het aantal internationale studenten dat een volledige studie doet in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Er studeren nu ruim 80.000 buitenlandse studenten in Nederland. Het gaat in totaal om maar liefst 164 verschillende nationaliteiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de ‘blijfkans’ van internationale studenten. -
TU-baas: 'Nederlandse studenten eerst'
Nederlandse studenten moeten voorrang krijgen bij toelating op de TU Delft. Pas als minstens de helft van de opleidingen bezet is met Nederlandse eerstejaars kan de rest van de plekken opgevuld worden met studenten uit het buitenland.