Reizigers op Schiphol.
Volledig scherm
Reizigers op Schiphol. © ANP

Nederlandse toeristen naïef naar buitenland

Nederlanders bereiden zich niet of nauwelijks voor op een vakantie in het buitenland. Ze vragen voor vertrek geen informatie over de veiligheid in hun vakantieland of over lokale wetten, regels en gebruiken. Ook de benodigde vaccinaties halen zij vaak niet.

Dat blijkt uit enquête van NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van de 8.253 ondervraagden geeft 70 procent aan zich niet te hebben voorbereid op hun reis. Afgelopen jaar klopten 700.000 Nederlandse vakantiegangers met een probleem aan bij Buitenlandse Zaken; 2.300 mensen had een ernstig probleem, zoals een ongeluk, vermissing, ziekenhuisopname of sterfgeval. Het ministerie vermoedt dat een deel van de problemen door een goede reisvoorbereiding te voorkomen was geweest.

Een aantal reislustige Nederlanders vertrekt ondanks een negatief reisadvies naar landen als Noord-Korea, Pakistan en Afghanistan. Begin vorig jaar kwam een Nederlands echtpaar nog in de problemen toen hun busje in Afghanistan werd beschoten.

Vakantiebeurs

Quote

Het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis ook gezond en wel weer thuiskomt

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken)

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken roept vandaag bij de opening van de vakantiebeurs in Utrecht Nederlandse vakantiegangers met klem op zich beter te informeren. Zo komen ze niet voor vervelende verrassingen te staan. ,,Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja, het kost – zeker met de wat exotischer bestemmingen – even tijd”, erkent Zijlstra. ,,Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis ook gezond en wel weer thuiskomt. Met de juiste vaccinaties in zijn gele boekje. En bij voorkeur gaan ze alleen naar landen waarvan wij zeggen: daar kun je gerust vakantie vieren.”

In 6 procent van de 1,1 miljoen buitenlandse vakanties in 2017 is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd. Dat gebeurde vooral als een land in het nieuws was. Afgelopen jaar werd het reisadvies voor Turkije het vaakst gecheckt, gevolgd door de Verenigde Staten.

Hulp

Buitenlandse Zaken schiet regelmatig Nederlandse toeristen te hulp. Zo kwam het ministerie vorig jaar samen met luchtvaartmaatschappij KLM en reisorganisatie TUI in actie om Nederlanders die door orkaan Irma op Sint-Maarten in de problemen kwamen snel in veiligheid te brengen. ,,Maar we hielpen ook een vrouw die maar geen contact kon krijgen met haar vader op de Kaapverdische eilanden. De ambassade kwam er achter dat zijn telefoon stuk was en kon haar geruststellen”, aldus Zijlstra.