Volledig scherm
© anp

Nederlandse universiteiten dalen op top 100-ranglijst

De meeste Nederlandse universiteiten zijn gedaald op de internationale QS-ranglijst die vandaag wordt gepubliceerd. De TU Delft (nummer 64), TU Eindhoven (117) en Wageningen Universiteit (135) zijn wel in rang gestegen. De hoogste notering blijft voor de UvA, die echter wel vijf plaatsen zakt: van plek 50 naar 55.

Nederland komt in totaal 13 keer voor op de lijst. Ook de universiteiten van Utrecht (94), Leiden (95), Groningen (100), Rotterdam (126), Maastricht (169), Nijmegen (177), Twente (188), Tilburg (293), en de VU Amsterdam (176) hebben een plekje op de lijst.

De top drie wordt gevormd door twee Amerikaanse en een Britse universiteit: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard en Cambridge.  

Kritiek
De QS World University Rankings rangschikt universiteiten onder meer de kwaliteit van het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. De ranglijst, die wordt samengesteld door een Brits bedrijf, geldt als een van de drie invloedrijkste ranglijsten van universiteiten, maar er is ook kritiek op. Zo zou teveel gewicht worden toegekend aan subjectieve peilingen naar de reputatie van universiteiten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement