Nederlandse verdachte fatale aanrijding ‘geel hesje’ vreest represailles

videoDe 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die wordt verdacht van het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België, zit niet langer vast. Hij is vandaag onder voorwaarden vrijgelaten. Hij moet beschikbaar blijven voor de onderzoekers, laat het Openbaar Ministerie in Luik weten.

Volledig scherm
Bij een actie van de gele hesjes op snelweg bij Visé is een van de demonstranten aangereden door een trucker. © Nick Rompelberg

De man blijft wel verdachte. Hij wordt beschuldigd van het toebrengen van lichamelijk letsel, zonder de intentie iemand om het leven te brengen. Het Belgische Openbaar Ministerie geeft morgen meer informatie.

Het slachtoffer, een 50-jarige actievoerder, werd vrijdagavond doodgereden tijdens een demonstratie in Visé bij Luik. Het ongeluk gebeurde op de snelweg richting Maastricht. Volgens de advocaat van de chauffeur die zich vandaag meldde bij de Belgische justitie, ging het om een ongeluk. 

Bivakmutsen

De 47-jarige Landgraafse trucker heeft naar eigen zeggen geen enkel geel hesje gezien. Zijn auto werd volgens hem belaagd. „Dat gebeurde door tien tot twintig mensen in camouflagekleding, zwarte truien en bivakmutsen”, zegt zijn advocaat Richard Wagemans, die de hele dag met zijn cliënt bij justitie in Luik heeft gezeten voor verhoor. ,,Ik dacht dat het oorlog was’, zei hij”, volgens Wagemans, die stelt dat zijn cliënt volkomen onschuldig is.

De chauffeur heeft tegenover zijn advocaat aangegeven dat hij niet heeft gemerkt dat er iemand onder zijn vrachtauto is gekomen. Hij is doorgereden tot aan de grens, waar hij is gestopt om de schade aan de vrachtwagen te bekijken. De man was niet op de hoogte van het feit dat hij werd gezocht. Daarom is hij zaterdag naar Noord-Holland afgereisd om zondag aan de halve marathon van Egmond aan Zee deel te nemen. Hij hoorde pas gisteren dat hij werd gezocht. Toen heeft hij meteen contact gezocht met de politie.

De trucker rijdt voor een transportbedrijf uit Maastricht. „Hij was compleet in shock. Ik ook. Ik had niet het idee dat hij doorhad dat hij iemand had aangereden. Misschien was het zelfs iemand anders”, zegt Stefan Linthorst, de vrachtwagenchauffeur die vlak vóór de Landgravenaar door de demonstratie reed en hem aan de grens kort sprak.

De Landgraafse trucker wordt volgens zijn advocaat beveiligd. Hij vreest represailles, omdat ‘gele hesjes’ hem gisteren opwachtten bij justitie in Luik. 

Verkeerde persoon

De Belgische politie had aanvankelijk de verkeerde persoon laten arresteren in het onderzoek naar de dood van de 49-jarige actievoerder Roger Borlez. De auto van een Brabantse chauffeur zou identiek zijn geweest aan die van de Landgravenaar. Die is alsnog geïdentificeerd omdat de gele hesjes het kenteken van zijn truck hadden genoteerd.

Vrienden van de trucker zijn een inzamelingsactie gestart om hem te ondersteunen bij zijn juridische kosten. Ook sympathisanten van het verongelukte ‘gele hesje’ zijn een inzamelingsactie gestart voor zijn nabestaanden. De initiatiefnemers hopen dat met de opbrengst in ieder geval de uitvaartkosten van Roger Borlez kunnen worden gedekt.

Een bevriende chauffeur vertelt over de inzamelingsactie namens truckersorganisatie Tranport Belangen Vereniging Nederland (TBV-NL). Bekijk hieronder de beelden:

De 47-jarige Landgraafse trucker die betrokken is bij het dodelijk ongeval vrijdag in Visé, is gisteren na verhoor bij justitie in Luik vrijgelaten. Hij wordt niet verdacht van moord omdat er van opzet geen sprake is. Wel wordt hem het opzettelijk toebrengen van letsel ten laste gelegd, aldus het parket in Luik. Volgens zijn advocaat Richard Wagemans is de Scania van de Landgravenaar op de snelweg bij Visé belaagd door tien tot twintig mannen in zwarte truien, camouflagekleding en met bivakmutsen. Wagemans: „In mijn ogen criminelen. Hij heeft geen enkel geel hesje gezien. Hij dacht dat het oorlog was, hij was totaal in paniek.” Hoe de Waalse demonstrant is overleden, staat nog niet vast. Volgens Wagemans is wel duidelijk dat de Landgravenaar totaal niets heeft gemerkt van het ongeluk. „Daarom is hij doorgereden. Pas maandag hoorde hij dat hij werd gezocht.”

De Landgraafse trucker wordt volgens zijn advocaat beveiligd. Hij vreest represailles, omdat ‘gele hesjes’ hem gisteren opwachtten bij justitie in Luik. Binnen hield de 47-jarige chauffeur voor de recherche en de rechter-commissaris een overtuigend en samenhangend verhaal, zegt zijn advocaat. Op grond daarvan is hij op vrije voeten gesteld. „Voor voorlopige hechtenis is geen reden, omdat er geen vluchtgevaar is en omdat hij zich zelfstandig heeft gemeld.” De Landgravenaar moet later voorkomen voor het opzettelijk veroorzaken van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg, zoals de verdenking officieel luidt. Wagemans vertrouwt op vrijspraak. „Hij is attent geweest door eerst te stoppen. Daarna is hij meteen belaagd. Toen heeft hij de sloten dichtgedaan. Ze hebben de zijruit en voorruit ingeslagen. Hij voelde zich bedreigd. Hij dacht dat het oorlog was. Hij heeft in paniek gehandeld en is weer gaan rijden. Dat is geen strafbaar feit.” Wagemans en zijn cliënt hebben het Luikse justitiegebouw gisteravond verlaten ‘via een geheime route’ omdat ‘gele hesjes’ bij de normale uitgangen hadden gepost. „Hij krijgt nu beveiliging van de Nederlandse justitie. Hij verblijft niet thuis. Het gaat nu redelijk met hem.” Ondertussen blijft onduidelijk hoe de 49-jarige Roger Borlez om het leven is gekomen. Actievoerders hebben beweerd dat de chauffeur Borlez in de ogen heeft gekeken. Wagemans: „Er zijn heel veel lezingen. Ook dat het slachtoffer tussen cabine en trailer is geklommen om die twee van elkaar te koppelen. Mogelijk is hij daarbij onder de wagen gekomen.” De Scania heeft een beveiliging tegen zo’n ontkoppeling. De demonstranten hebben volgens Wagemans ook een autoband tussen voorwiel en carrosserie gestoken. „Dat heeft mijn cliënt horen schuren. Van enig slachtoffer heeft hij helemaal niets gemerkt. Hij had ook geen enkele aanleiding te denken dat hij iemand had overreden. Hij wist niet dat hij werd gezocht. Daarom is hij zaterdag vertrokken voor de halve marathon in Egmond aan Zee. Als je niet weet dat je ergens van wordt verdacht, kun je gewoon verder leven. Hij heeft geen sociale media gevolgd.” In overleg met de advocaat besloot de trucker maandag direct naar de Belgische justitie te stappen. „Anders komt hij in een uitleveringsprocedure en wordt hij misschien twee weken vastgezet.”

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.