Volledig scherm
Bedrijven gaan camerabeelden uitwisselen. © ANP

Nederlandse winkeliers gaan de strijd aan met winkeldieven

Nederlandse winkelketens beginnen een project om bendes die winkels overvallen op te rollen. Ze kijken daarbij naar een voorbeeld in België. Daar werken tien winkelketens al twee jaar samen met de Belgische politie om criminele bendes het werk onmogelijk te maken, aldus Detailhandel Nederland.

De Belgische filialen van bedrijven als H&M, Mediamarkt en supermarktketen Carrefour delen sinds mei 2016 foto's en signalementen van mogelijke bendeleden op een geheime en beveiligde website, meldt het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws. Alleen de politie heeft toegang tot de site. Agenten bestuderen vervolgens de stukjes informatie en zoeken naar verbanden.

De winkeliers meldden in de afgelopen 21 maanden rond de 2.000 zaken aan op het zogenoemde Commerce Information Network. In de helft van de gevallen betekende de aanmelding een doorbraak in het onderzoek van de politie. Een opmerkelijk goed resultaat, vindt ook Detailhandel Nederland.

Camerabeelden

In overleg met het ministerie van Justitie is de belangenorganisatie van de winkeliers bezig met het opzetten van een gestructureerde aanval op het 'mobiel banditisme'. ,,Daarbij hoort het plan om camerabeelden van verschillende winkels samen te brengen op een centraal punt'', zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland. ,,Maar ook willen we bijvoorbeeld een speciale taskforce in het leven roepen om zich hiermee te bemoeien en overleggen we met het Openbaar Ministerie over de mogelijkheid van het sneller berechten van bendeleden.''

Het project staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar volgens Van Steeg bespreekt Detailhandel Nederland momenteel de plannen met 'enkele grote winkelketens'. De organisatie probeert het dit jaar nog te lanceren.

De belangenorganisatie waarschuwde gisteren nog voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, mede door een gebrek aan politiecapaciteit. Ook maakt Detailhandel Nederland zich zorgen om het toenemende gebruik van zware explosieven bij plofkraken. ,,In meer dan 70 procent van de gevallen in 2017 werden explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels'', aldus Van Steeg. Vooral in de grote steden neemt het aantal winkelovervallen weer toe, stelt Detailhandel Nederland.

Quote

We willen een speciale taskforce in het leven roepen om zich hiermee te bemoeien en overleggen met het Openbaar Ministerie over de mogelijk­heid van het sneller berechten van bendeleden